Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Φόβοι γενικής κατάρρευσης

  • Κανείς από τους φίλους, ετέρους κα συμμάχους δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Παπανδρέου πως είναι ικανή να πραγματοποιήσει τους στόχους που τίθενται για την εξυγίανση της χώρας
Φόβους για γενική κατάρρευση της οικονομίας, προτού προλάβει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, εκφράζουν πολλοί οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από Ευρωπαίους.
Με τους Γερμανούς να θεωρούνται δεδομένοι ως προς την σκληρή στάση που κρατούν, η έκπληξη ήρθε από μια… φίλη της Ελλάδας, τη Γαλλίδα υπουργό, Κ. Λαγκάρτ η οποία είπε ότι μόλις δούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, θα πατήσουμε φρένο στη χρηματοδότηση. Με λίγα λόγια εκφράζει αμφιβολίες για το πόσο η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί στο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα της επιβληθεί και ανησυχεί και η ίδια ότι μπορεί να πτωχεύσουμε.
Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται και στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως διότι ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον μπαμπούλα του ΔΝΤ. Κάποιες φήμες κάνουν λόγο για αναλήψεις εκατομμυρίων από τις καταθέσεις σε τράπεζες και ήδη οι τραπεζίτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν σφόδρα.
Από την άλλη, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του. Τα “κόκκινα” δάνεια θα ξεπεράσουν το 10% φέτος, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία είναι πολύ μεγάλο.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η πρόβλεψη ότι μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης (πιθανότατα μετά τις εκλογές της 9ης Μαίου στη Γερμανία) τα spreads και οι πιέσεις των αγορών θα πιάσουν κόκκινο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κλοιός στενεύει, ο βρόχος γίνεται όλο και πιο σφιχτός.
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου από τις ΗΠΑ δεν γίνονται πλέον πιστευτές από κανέναν και οι πολίτες βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα ψυχολογικό κραχ, εκτός φυσικά από το οικονομικό.
Κομβικό σημείο για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα (ή αστάθεια) της χώρας θα είναι ο Σεπτέμβριος όταν θα έχουν κατασταλάξει στις απολύσεις, τις περικοπές μισθών στο ιδιωτικό τομέα, το ψαλίδι στις συντάξεις. Οπότε το φετινό φθινόπωρο θα έχει πολύ… καύσωνα.
Στο εξωτερικό υπάρχει η ιδέα ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα μας είναι μέσω της χρεωκοπίας μας. Δεν έχουν ικανή την κυβέρνηση να τα φέρει βόλτα όσα φτηνά δάνεια και να πάρει η χώρα. Οπότε, κατ’αυτούς, τι χρεωκοπία σε 3 χρόνια, τι σε 3 μήνες.
Αυτό που παίζει τώρα είναι ΔΝΤ με Νέα Δραχμή με εξωτερική ισοτιμία 1:1 με το ευρώ και εσωτερικά υποτίμηση για να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά. Επίσης κάτι ακούγεται για πέναλτυ 1:0.7 σε όποιον εισαγάγει ευρώ που έβγαλε προηγουμένως στο εξωτερικό και γενικά αποθάρρυνση εξαγωγής ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου