Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Θα γίνει επίθεση στο εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων τις επόμενες ημέρες

  • Άνευ όρων παραδίδεται η κυβέρνηση Παπανδρέου στις ορέξεις και τις εντολές του ΔΝΤ, πριν καν αυτό έρθει και επισήμως στην Ελλάδα για να την κατακρεουργήσει
  • .."η «κατανόηση» που υπάρχει στους χρεωμένους με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ιδιωτικούς υπαλλήλους για τις περικοπές στο σπάταλο Δημόσιο, θα μεταβληθεί σε οργή αν το επόμενο «στρίψιμο της βίδας» αφορά τους δικούς τους μισθούς..."
  • Αναμένεται και παραίτηση του Λοβέρδου που δεν θέλει να έχει σχέσεις με δοσίλογους;
Εντός ημερών αναμένουν πολλοί αναλυτές να ανακοινωθεί η κατάργηση του 14ου- πιθανότατα και του 13ου- μισθού. Παρά τις όποιες αντιδράσεις της κυβέρνησης που θεωρεί ότι το μέτρο θα ζημιώσει το ασφαλιστικό σύστημα λόγω μείωσης των εισφορών, η Τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη και δεν κάνει πίσω.
Ταυτόχρονα με το 13ο και 14ο μισθό παρελθόν πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του ορίου απολύσεων του 2%, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα... 67 χρόνια, η αύξηση των εισφορών και ο υπολογισμός της σύνταξης επί του συνόλου του εργάσιμου βίου αντί των δέκα τελευταίων ετών.
Στο μνημόνιο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο εώς την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται επίσης για άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των προϊόντων και των υπηρεσιών, την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του μηχανισμού ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που κατευθύνεται στην Παιδεία και την Υγεία.
Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βρεθεί η κατάσταση στη χώρα με την κυβέρνηση να ανησυχεί ότι επαπειλείται κοινωνική έκρηξη. Ο λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ζητούν και άλλα μέτρα, τώρα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία και προχωρήσουν στον δανεισμό της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πριν καν αφομοιωθεί το σοκ από το πρώτο «πακέτο», η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει άμεσα νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές εισοδημάτων, γεγονός που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα που έρχεται...
Το βάρος των περικοπών θα πέσει στο Δημόσιο, ενώ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα πλήξει του πάντες και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους.
Κυβερνητικά στελέχη, μετά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο όπου κατέστη σαφές ότι το πακέτο θα είναι σκληρότερο απ’ ότι εκτιμούσαν, αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό λόγω των αντιδράσεων. Τονίζουν όμως ταυτόχρονα ότι πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο δανεισμός θα γίνει με τους όρους που θα επιβληθούν και όχι με όρους ή προϋποθέσεις που θα θέσει η Ελληνική πλευρά... Αυτό αποτελεί ουσιαστικά μία ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου στο να διαχειριστεί επαρκώς την πολιτική ανεξαρτησία της, που της παρέχει το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο με τη σειρά του παραβιάζεται και καταπατάται από την τρόικα του ΔΝΤ που από τούδε και στο εξής θα αποφασίζει για όλα όσα εκείνο νομίζει και όπως εκείνο νομίζει...
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει έσχατη γραμμή άμυνας στον 13ο και 14ο μισθό στον Ιδιωτικό Τομέα, επιχειρηματολογώντας ότι η περικοπή τους θα εντείνει την ύφεση, θα υπονομεύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και δεν θα συμβάλλει στη αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό που τρέμει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η περικοπή των δώρων στον Ιδιωτικό Τομέα θα επιταχύνει το κοινωνικό ξέσπασμα.
Η «κατανόηση» που υπάρχει στους χρεωμένους με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ιδιωτικούς υπαλλήλους για τις περικοπές στο σπάταλο Δημόσιο, θα μεταβληθεί σε οργή αν το επόμενο «στρίψιμο της βίδας» αφορά τους δικούς τους μισθούς. Την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα την «κατάπιαν» σε πρώτη φάση. Την δεύτερη ίσως την αντέξουν περικόπτοντας μετακινήσεις, αγορές ακόμα και φαγητό… Ο 13ος και ο 14ος μισθός αποτελούν casus belli.
Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινές διαρροές δεν φαίνεται πως θα παραμείνει για πολύ στο υπουργείο του ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού θα είναι από τους πρώτους που θα παραιτηθούν αν δεν ανασχηματιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παραιτηθεί αν συνεχιστεί η πίεση από το ΔΝΤ. Άλλωστε αυτοδημιούργητος είναι και με... δοσίλογους δεν θέλει να έχει επαφές. Με τις συντάξεις θα γίνει μέγα θέμα. Δεν έχει να χάσει τίποτα αφού έτσι και αλλιώς υπουργός δεν θα ξαναγίνει και στην συνείδηση του κόσμου όποιος παραιτηθεί θα είναι πολύ ψηλά.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνονται πλέον ώρα με την ώρα. Ούτε καν κάθε μέρα. Διόλου απίθανο να δούμε μεγάλες πολιτικές ανατροπές (προς το χειρότερο), ενώ οι ψίθυροι που γίνονται οργή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μιλούν ακόμη και για απώλειες σε εθνικά θέματα που θα τεθούν λίαν συντόμως στο τραπέζι του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου