Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Έπεσαν κατά 400 μ.β. μετά τις ανακοινώσεις τα ελληνικά spreads

  • Αποκαλύπτεται το κύκλωμα της κερδοσκοπίας και η επιχειρούμενη άλωση της ελληνικής οικονομικής ανεξαρτησίας
  • Πτώση κατά 400 μ.β. του spread των ελληνικών ομολόγων
  • Τι είναι τα spreads που μας απειλούν με υποθήκευση της ζωής ζωής μας;
Το απύθμενο βάθος της επιχειρούμενης κερδοσκοπίας κατά της Ελλάδος αποκαλύπτει η απίστευτη υποχώρηση στις 600 μονάδες βάσης της διαφοράς της απόδοσης των ελληνικών από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς (spread over Bunds), έχοντας πραγματοποιήσει "βουτιά" 400 μονάδων βάσης σε λιγότερο από τρεις ώρες!
Εκτιμάται ότι, στις εξελίξεις συνεισφέρει καταλυτικά η αναμενόμενη εντός ολίγου προγραμματισμένη εμφάνιση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ, με δηλώσεις επί του φλέγοντος ζητήματος της συμμετοχής της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Βεστερβέλε: Σκληρή επίθεση κατά των κερδοσκόπων
Στροφή 180 μοιρών στο θέμα της Ελλάδας πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα σε χρηματιστές κατηγορώντας τους ότι επιδεινώνουν την κρίση γύρω από το μεγάλο χρέος της Ελλάδας.
"Αυτό είναι θέμα που αφορά το ευρωπαϊκό μας νόμισμα, το οποίο και θα προστατεύσουμε. Κάθε κερδοσκόπος που επιτίθεται κατά της Ευρώπης και κατά του
κοινού μας νομίσματος θα χάσει και αυτός ένα μεγάλο ποσό χρημάτων", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον ιρλανδό ομόλογό του, Μίτσελ Μάρτιν.
"Η πολιτική μας δεν είναι να βοηθήσουμε τους κερδοσκόπους αλλά την Ευρώπη και τους πολίτες της", πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο κ. Μάρτιν που βρίσκεται στο Βερολίνο για συναντήσεις που συνδέονται με την κρίση στο ευρώ, ανέφερε ότι τώρα "είναι τελείως αναγκαίο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για να διαβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος".
Τι είναι τελικά αυτά τα spreads;
Aπό τα τηλεπαράθυρα των δελτίων ειδήσεων μέχρι το καφενείο του πιο απομακρυσμένου χωριού της Ελληνικής επικράτειας θα ακούσει κανείς πολλές φορές καθημερινά την ίδια λέξη spread...
Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το spread και πως μπορεί να λεχθεί με απλά λόγια και όχι με επιστημονικούς δυσκολονόητους όρους;
Όποιος επιχειρήσει να διαβάσει μία εφημερίδα ή να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων θα διαπιστώσει πως χρειάζεται να έχει γνώσεις πανεπιστημίου για να μπορέσει να κατανοήσει τι είναι όλα αυτά που γράφονται και που λέγονται και στις περισσότερες περιπτώσεις θα διαπιστώσει πως οι πλέον ακατάλληλοι και αδαείς μιλάνε για κάτι του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαν (αλλά συνεχίζουν να αγνούν και την έννοια) μέχρι πριν λίγες ημέρες.
Ένα ερώτημα που έχουν όλοι τον τελευταίο καιρό είναι τι αυτό το σπρεντ (Spread) που συνέχεια ανεβαίνει και η χώρα βρίσκεται σε εθνικό συναγερμό. Στη πραγματικότητα το spread, είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό.
Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 3% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 6%, τότε: 6-3=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.
Στο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα, είναι επειδή η Γερμανία έχει επιλεχθεί ως η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου