Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η νέα "Συμβουλευτική"!!!

  • Η κυβέρνηση άσχετα με τη σύνθεση της, θα λειτουργεί κατά βάσιν ως "Εκτελεστική Γραμματεία" του ΔΝΤ
Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το Καστε­λόριζο, μπορεί να μην εμπεριείχε ούτε μία ανα φορά στο ΔΝΤ, αλλά μόνον στον ευρωπαϊκό μη χανισμό στήριξης, όμως η πραγματικότητα για την Ελλά δα από τη Δευτέρα θα είναι απολύτως διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.
Πέραν του οικονομικού τομέα, θα υπάρξουν σημαντι­κές διαφορές στην άσκηση της διακυβέρνησης και στα περιθώρια εθνικής και πολιτικής κυριαρχίας. Παράλληλα δημιουργούνται μια σειρά ζητημάτων και Θεσμικού χα ρακτήρα.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, ως προς τη λειτουργία της και πέρα από επικοινωνιακά τεχνάσματα, για τα επό­μενα χρόνια, άσχετα με τη σύνθεση της, θα λειτουργεί κατά βάσιν ως "Εκτελεστική Γραμματεία" του ΔΝΤ. Ου­σιαστικά η λογική της διαπραγμάτευσης και όχι διαβού λευσης, που θα θέτει η τεχνοκρατία του Ταμείου, θα ε μπεριέχει διαφορετικές, πολύ δύσκολες για την κοινωνί α αποφάσεις, σε μια ενιαία στρατηγική περιορισμού των δαπανών, έναντι κά9ε κόστους. Θα μπορεί δηλαδή να προκριθεί, για παράδειγμα, σε σχέση με τον ιδιωτικό το μέα, η μείωση μισθών κατά 20% ή και παραπάνω, ανά λογα με τις συνθήκες, ή διεύρυνση-απελευθέρωση των απολύσεων ή περιθωριοποίηση των συλλογικών συμβά σεων εργασίας.
Στο επίπεδο των υπουργικών αποφάσεων και της λει τουργίας της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να ση­μειωθεί το διπλό πρόβλημα που προκύπτει. Πρώτον, ως προς το κατά πόσον θα υπάρχει υπερψήφιση τους από το Κοινοβούλιο και ειδικά από τους βουλευτές του ΠΑ-ΣΟΚ, που αποτελούν την πλειοψηφία. Φυσικά στο επί πεδο αυτό θα τεθεί το δίλημμα, το οποίο θα έχει βάση, ότι ή υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια ή χρεοκοπούμε, μη λαμβάνοντας την επόμενη δόση των δανείων του μηχανισμού. Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι, σύμφωνα με το συνταγματικό και θεσμικό πλαί σιο της Ελλάδας, που αποτελεί ώριμη δημοκρατία της Ευρώπης και όχι κάποια χώρα με αυταρχικό καθεστώς του τρίτου κόσμου ή αναπτυσσόμενη δημοκρατία της Ανατολικής Ευρώπης, οι πολίτες για κάθε απόφαση και νόμο μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για α κύρωση διατάξεων του.
Τι σημαίνει αυτό; Καθυστερήσεις ή και ακύρωση των αποφάσεων. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να παρα­μείνει σε ισχύ το Σύνταγμα η εποπτεύουσα από το ΔΝΤ κυβέρνηση θα πρέπει να καταφεύγει στη διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων. Με τον τρόπο αυτό το ελλη νικό Κοινοβούλιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα προ σομοιάζει με την περίφημη "Συμβουλευτική" της Χού ντας, ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνδεθεί με σειρά αντιλαϊκών και σε κάποιο βαθμό αυταρχικών μέ τρων, ευρισκόμενη ως θεσμός στο "μάτι του κυκλώνα".
Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Γ. Παπανδρέ ου στο πλαίσιο του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλί ου, πριν από την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατά­σταση εκτάκτου ανάγκης. Η περίπτωση αυτή προβλέπε ται από το Σύνταγμα και συσχετίζεται με τον περιορισμό διατάξεων ατομικών ελευθεριών. Αφορά τη λήψη απο φάσεων αλλά και την επιβολή τους στην περίπτωση μα ζικών αναταραχών. Επίσης ο κ. Παπανδρέου στο ίδιο Υ πουργικό Συμβούλιο παραδέχθηκε, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις, ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δεν μπορεί να θέσει "κόκκινες γραμμές". Από το σημείο αυτό ξεκινούν και τα σενάρια για επόμενη σύνθεση κυβέρνησης, διαφορετι κού προσανατολισμού (σαφώς διαχειριστικού) αλλά και προφίλ των προσώπων (μη κοινοβουλευτικών) που θα τη συγκροτούν. Οι τομείς Εξωτερικών, Αμυνας και Εσω τερικής Ασφάλειας παραμένουν κρίσιμοι ως προς την ε πάρκεια εθνικής εποπτείας και διαχείρισης τους, όπως κι αν εξελιχθούν οι συνθήκες...
Πηγή

Σχόλιο: "Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σα να μην έχετε..." Κοσμάς ο Αιτωλός.
“Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον, ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει”.
~Αγάθων, Αρχαίος Tραγικός (450-400 π.X)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου