Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ενεργειακά κέρδη για τη Ρωσία

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σημαντικές επιτυχίες έχει να επιδείξει μέσα σε λίγα 24ωρα η Ρωσία στο στρατηγικό τομέα της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, αναβαθμίζοντας τόσο τις οικονομικές της προοπτικές όσο και την παγκόσμια πολιτική της επιρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι θέματα ενέργειας βρέθηκαν στη κορυφή της ατζέντας στα λίαν εποικοδομητικά ταξίδια που πραγματοποίησαν σε ευρωπαϊκές χώρες, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ιστορική επίσκεψη Μεντβένεφ στη Νορβηγία έκλεισε, πράγματι, ιδανικά, βάζοντας τέλος σε μια συνοριακή διένεξη που αριθμεί σαράντα χρόνια, και η οποία ανοίγει πλέον το δρόμο για την εκμετάλλευση της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες αρκτικής θάλασσας Μπάρεντς.

Από το 1970, η Νορβηγία και η τότε Σοβιετική Ένωση, διαπραγματεύονται τη συμφωνία για τη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, προκειμένου να μοιράσουν μια ζώνη μήκους 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διατρέχει τις αντίστοιχες οικονομικές ζώνες τους στην Αρκτική. Και τελικά το κατάφεραν μόλις χθες, με καταρχήν συμφωνία που πέτυχε με την νορβηγική ηγεσία ο Ντμίτρι Μενβέντεφ, και η οποία θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που κρύβει η θάλασσα Μπάρεντς. Πρόκειται δε, για μια συμφωνία που ελπίζεται να αποτελέσει προάγγελο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον συνοριακό χάρτη της Αρκτικής, καθώς οι δύο χώρες μαζί με άλλα κράτη της περιοχής -και κυρίως τις ΗΠΑ και το Καναδά- βρίσκονται σε διένεξη αναφορικά με τα σύνορα, και άρα τη διανομή της πλούσιας πίτας του αρκτικού κύκλου, ο οποίος εκτιμάται ότι κρύβει έως και το 50% των ανεξερεύνητων κοιτασμάτων του πλανήτη.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν ειδικά στο θέμα της προώθησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη περιοχή Στόκμαν. Το υποθαλάσσιο project που έχει αναλάβει ο ρωσικός κολοσσός ΟΑΟ Garprom, σε συνεργασία με έτερους ξένους επενδυτές όπως η γαλλική Total και ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Νορβηγίας, η Statoil ASA, έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει, και η ρωσική ηγεσία ενδιαφέρεται διακαώς για τη προώθηση του προσβλέποντας στην ανάκαμψη της ενεργειακής χρονιάς από τη φετινή χρονιά, με φόντο και την σταδιακή ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η προοπτική, άλλωστε, αυτή έχει οδηγήσει τη ρωσική ηγεσία να εντείνει το τελευταίο διάστημα τη δραστηριοποίηση της στον ενεργειακό κλάδο, όχι μόνο για την οικονομική εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα δημιουργήσει η αναζωογόνηση του τομέα των commodities, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση του πολιτικού της προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη Σουηδία ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη χθες στη Δανία -σηματοδοτώντας τη πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου εδώ και πενήντα χρόνια-, όπου πέρα από διπλωματικά και πολιτικά θέματα συζήτησε και ενεργειακά ζητήματα, με επίκεντρο την ανοιχτή διαπραγμάτευση για το θέμα της Αρκτικής -για την οποία βεβαίως έχει συμφέρον και η Κοπεγχάγη μέσω Γροιλανδίας- αλλά και τη προώθηση του αγωγού Nord Stream, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε επισήμως πριν από δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο, έναν αγωγό που θα περνά μέσα από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, μεταφέροντας έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο εφοδιάζοντας περί τα 25 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη και δη, στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα τους στόχους της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας προήγαγε από τη πλευρά του και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, δίδοντας από τη πλευρά του μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο του αγωγού South Stream, που αποτελεί επιχειρηματικό project της ρωσικής Gazprom και της ιταλικής ΕΝΙ Ταξιδεύοντας το Σαββατοκύριακο στην Αυστρία διασφάλισε την συμμετοχή της χώρας στον αγωγό, ο οποίος θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια -μεταξύ των άλλων και από την Ελλάδα- μεταφέροντας 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Και κατά την επίσκεψη του αμέσως μετά στην Ιταλία, συζήτησε την είσοδο νέων επενδυτών στο project, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μία ημέρα μετά με την ανακοίνωση της εισόδου του γαλλικού ομίλου Electricite de France SA στο έργο, με μερίδιο της τάξεως του 20%. Όσον αφορά στο τελευταίο σταθμό του, την Ουκρανία, ο κ.Πούτιν έκανε ένα ακόμη βήμα για την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δύση. Προσφέροντας φυσικό αέριο σε φτηνότερη τιμή στους Ουκρανούς κατόρθωσε να άρει τις επιφυλάξεις τους πετυχαίνοντας καταρχήν να ανανεώσει τα δικαιώματα παραμονής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα (στη μεγάλη ναυτική βάση της Κριμαίας) και κατά δεύτερον διασφαλίζοντας τη συνέχιση της αγόγγυστης ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
AXIAPLUS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου