Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αύριο η προσφυγή στο ΔΝΤ – ΕΕ;

  • Ο Παπανδρέου θα πάει στο Καστελόριζο για να κάνει κανό;
  • Οι βουλευτές αγοράζουν υπολογιστές 5.000 και συνολικής αξίας 1,5 εκατομμύριο ευρώ!!
Αυτή η χώρα τελικά κοντεύει να γίνει ανέκδοτο, λόγω των ανεκδιήγητων που την... κυβερνούν ή που νομίζουν πως την κυβερνούν. Οι φήμες για αυριανή προσφυγή στο ΔΝΤ αυξάνονται συνεχώς, λόγω του ότι η Παρασκευή θεωρείται ιδανική ημέρα, που μπορεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης (βλέπετε ακολουθεί Σαββατοκύριακο και οι κυβερνώντες ευελπιστούν πως κανείς δεν θα "σηκώσει μπαϊράκι") στις αναμενόμενες αντιδράσεις των θιγομένων ελλήνων πολιτών (υπάρχουν και οι μη θιγόμενοι έλληνες που πλουτίζουν από την κατάρρευση της χώρας και δεν χάνουν τίποτε, αφού έχουν εξασφαλίσει τα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού...).
Τέτοιες ημέρες κρίσης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διάλεξε να επισκεφθεί το Καστελόριζο και την Ρόδο, αναζητώντας προφανώς ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο και μία καλή θάλασσα για να κάνει το κανό του (του απαγορεύτηκε να οδηγεί ποδήλατο). Μήπως είναι άδικο να αναρωτιόμαστε εάν θα κάνει προσωπικό ρεκόρ απόστασης με κανό; Στις 400 μβ έκανε 4 μίλια. Τώρα στις 600 μβ, θα πάει να κάνει κανό για 6 μίλια. Βέβαια, ενδέχεται να κάνει επιτόπου αυτοψία της υφαλοκρηπίδας και να περάσει έτσι σε μία άτυπη αντεπίθεση αναβαθμίζοντας τη θέση του στα Ελληνοτουρκικά... Λέτε να βρει ευκαιρία και να περάσει απέναντι (στην Τουρκία) και να ζητήσει πολιτικό άσυλο;
Πως φτάσαμε ως εδώ;
Η απότομη αποκάλυψη της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας μας τον περασμένο Οκτώβριο και οι αλλεπάλληλες «δυσάρεστες εκπλήξεις» που επακολούθησαν δημιούργησαν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο το ανέκδοτο των Greek statistics, μία από τις αιτίες που χθες το spread έφτασε στα επίπεδα μίας χρεοκοπημένης χώρας. ..
Μόνο να σημειωθεί ότι στην 10ετία το spread έφτασε στις 581 μονάδες βάσης, ενώ στην 3ετία το spread έφθασε στις 950 μονάδες βάσης που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Η απόδοση στην 3ετία στο 10,15% που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως χρεοκοπημένη χώρα.
Το κλιμάκιο της Eurostat που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων διαπίστωσε ουσιαστικές αποκλίσεις στη λεγόμενη άσπρη τρύπα των πλεονασμάτων ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων και ΝΠΔΔ και συνυπολογίζοντας και τη μεγαλύτερη της εκτιμώμενης ύφεση της οικονομίας φέρεται να «απείλησε» την ελληνική πλευρά με αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος στο 14,3% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Χτες μας ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 13,6%, με «μαύρες» τα εκτιμήσεις για την επόμενη διετία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat τον Οκτώβριο του 2009, Νθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ από 5% που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο 09 με την Eurostat να βάζει αστερίσκο που σημαίνει ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το αν είναι υψηλότερο.
Πως λοιπόν φτάσαμε έως εδώ, όταν στις 30/10/2009 το spread κυμαινόταν στις 142 μονάδες βάσης, και μόλις έξι μήνες μετά στις 581 μονάδες βάσης;
Κρίσιμη συνάντηση του ΔΝΤ με ΟΔΔΗΧ
Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρου Χριστοδούλου, του κ. Ζαννιά της ΣΟΕ και του γενικού γραμματεα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πεντάζου με αντικείμενο τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή όπου η αγορά ομολόγων έχει κατ' ουσίαν καταρρεύσει ενώ καθίσταται επιτακτική ανάγκη ο δανεισμός του δημοσίου. Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για προσφυγή ακόμη και αύριο της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ μετά την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων όπου τα spreads έφθασαν έως τις 950 μονάδες βάσης. Πηγή δηλώνει ότι έχει εξετασθεί ακόμη και αύριο η Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό ωστόσο ο παράγοντας της κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν όντως αυτό θα συμβεί ή απλά αποτελεί σκέψη ή σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο έκδοσης εντόκων γραμματίων ωστόσο η λύση αυτή είναι ανεπαρκής.
Σημειώνεται ότι από τις εκδόσεις της Ελλάδος της έχουν απομείνει 2 δις ευρώ και στις 19 Μαΐου θα πρέπει ν α αναζητήσει 8-10 δις ευρώ.
Οι δημοπρασίες εντόκων όμως ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και το κυριότερο δεν λύνουν τα προβλήματα καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει 4 εκδόσεις για να καλύψει τα 8-10 δις ευρώ του Μαΐου που λήγουν.
Τρίτη θέση παγκοσμίως στους υπόψήφιους προς... πτώχευση!
Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας τοποθέτησε την Ελλάδα η Λονδρέζικη εταιρεία CMA, η οποία έχει δημιουργηθεί από μία ομάδα αναλυτών, ώστε να παρέχει στατιστικά στοιχεία που βοηθούν τους traders κυρίως στις αγορές παραγώγων.
Στις αρχές του Απριλίου η χώρα μας βρισκόταν στην έκτη θέση με 26% πιθανότητα χρεοκοπίας, περισσότερες όμως πιθανότητες από το Ιράκ, οι θεσμοί του οποίου δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί, μετά την ανοικοδόμηση του από τις ΗΠΑ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η CMA θεωρεί ότι υπάρχουν 38,03% πιθανότητες χρεοκοπίας περισσότερες ακόμα και από το Πακιστάν, και από την Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ιρινα Ρούντκο, ενδημεί πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, ζητώντας επίσημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άλλα 12 δισ. δολάρια, με περίπου δυόμιση χρόνια "περίοδο χάριτος". Μέσα στη 10άδα και η Πορτογαλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου