Η Ρωσία έτοιμη να μας πουλήσει αντιπυραυλικό σύστημα
Σημαντικές τοποθετήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε όλο το φάσμα των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, στη συνάντησή του με τους Κυπρίους κοινοβουλευτικούς.
ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ
Να του εξηγηθεί ποια είναι η κεντρική διαφορά
Κύπρου - Τουρκίας
Μέσα σε λίγες λέξεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμπύκνωσε τους απώτερους στόχους της Τουρκίας, σε σχέση με την απαίτησή της για συνέχιση των Συνθηκών Εγγύησης: "Θέλει νομιμοποίηση του δικαιώματος επέμβασης, ακόμη και μετά τη λύση", τόνισε.
Η αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, που επεσκέφθη πρόσφατα τη Μόσχα.
Ο Πούτιν ζήτησε από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας να του εξηγήσουν διάφορα θέματα ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα ρώτησε "τι ακριβώς θέλει η Τουρκία, επιμένοντας στη συνέχιση της Συνθήκης Εγγύησης". Όταν του εξηγήθηκε, απάντησε: "Κατάλαβα, η Τουρκία θέλει νομιμοποίηση του δικαιώματος επέμβασης στην Κύπρο και μετά τη λύση".
Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τον αριθμό των εποίκων, ενώ ήταν πλήρως ενημερωμένος και για την πρόσφατη συμφωνία για την αγορά ρωσικών αρμάτων μάχης από την Κύπρο. Προχώρησε μάλιστα και κατά τρόπο έμμεσο, αλλά σαφή, και άφησε να φανεί όπως ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Κύπρο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα ρωσικά ελικόπτερα, αλλά το πρόβλημα, είπε, επιλύθηκε. Τόνισε πάντως ότι αναμένει περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό και τεχνικό τομέα.
Στο σημείο αυτό εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας, επειδή δεν προχωρά σε συνεργασία στρατιωτικής και τεχνικής φύσεως με τη Ρωσία, λόγω της αντίδρασης δυτικών χωρών, παρόλο ότι η Μόσχα επιθυμεί διεύρυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα στο στρατιωτικό τομέα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε με έμφαση ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κύπρο και πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της. Η πολιτική μας, είπε, στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, προκειμένου, όπως είπε, να αντιληφθεί καλύτερα το κυπριακό πρόβλημα, ζήτησε από την κυπριακή αντιπροσωπία να του εξηγήσει την κεντρική διαφορά των θέσεων της Κύπρου και της Τουρκίας.
Με τα δικά μας κόλλυβα...
Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, τις χαρακτήρισε πολύ καλές, αν και σημείωσε ότι υπάρχει κάμψη, σε ποσοστό 50%, στις εμπορικές σχέσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις επενδύσεις στη Ρωσία. "Φυσικά", παρατήρησε χαμογελώντας, "πρόκειται για επιστροφή των δικών μας χρημάτων και αντιλαμβάνεστε ότι το γνωρίζουμε".
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, η Ρωσία δεν πρόκειται να φέρει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία. Παραπονέθηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν τη Ρωσία, είτε γιατί δεν αντελήφθησαν ότι δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση είτε διότι αυτή η πολεμική τούς εξυπηρετεί σε εσωτερικό επίπεδο. Συζητούμε, πρόσθεσε, την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ε.Ε. στη βάση του νέου συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας, "αλλά η Ρωσία δεν θα πεθάνει χωρίς το σύμφωνο", είπε χαρακτηριστικά.
Η... θηλιά στους Ευρωπαίους
Ο Πούτιν επιτέθηκε κατά των πρώην συμμάχων της Σοβιετικής Ένωσης, τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, που δεν μπορούν να ξεχάσουν, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση. Αναφέρθηκε σε μια συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, στην οποία είπε ότι "κάποτε είχαμε εμείς τη θηλιά στο να στηρίζουμε τις Ανατολικές Χώρες. Μετά τη διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ, η θηλιά ήρθε κοντά σας γιατί εσείς τώρα θα στηρίζετε αυτές τις χώρες, αλλά και τα πιο φτωχά ευρωπαϊκά κράτη".
Χαρακτήρισε διαφορετικά θέματα εκείνα του Κοσόβου και της Αμπχαζίας και Οσετίας. Η πολιτική του Κοσόβου στηρίζεται στην αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας, σε αντίθεση με τα θέματα της Αμπχαζίας και Οσετίας που στηρίζονται στην αρχή της αυτοδιάθεσης, ανέφερε.
Πούτιν καλεί... Λευκαρίτη
Έμειναν έκπληκτοι και με ανοικτό το στόμα οι Κύπριοι κοινοβουλευτικοί όταν άκουσαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητά από την Κύπρο "μια μεγάλη χάρη". Δεν αφορούσε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό ούτε άλλο διεθνές θέμα. Ήταν καθαρά... ποδοσφαιρικό. "Γνωρίζω", είπε, "ότι υπάρχει ένας Κύπριος στην ΟΥΕΦΑ, νομίζω είναι ταμίας και θέλουμε τη στήριξή του για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018. Έχουμε αντιπάλους, εδώ, τους Βρετανούς, τους Ισπανούς μαζί με τους Πορτογάλους, τους Ιαπωνέζους και τους Αμερικάνους". Εννοούσε τον Μάριο Λευκαρίτη, που καλείται τώρα να πάρει ξεκάθαρες θέσεις...
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/207768
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου