Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ξέχασε την Τουρκία και την κατοχή ο Μπράουν


Αποενοχοποιώντας πλήρως την Τουρκία, φορτώνοντας τα προβλήματα και τις ευθύνες στις δύο κοινότητες, και απαιτώντας «δύσκολους συμβιβασμούς για την εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο κοινοτήτων», ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκαμε δημόσια παρέμβαση στο Κυπριακό, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στη «Χαραυγή» και στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα του Λονδίνου «Toplum Postasi».

Χωρίς να κάμνει πουθενά αναφορά στην τουρκική κατοχή της νήσου, ούτε να εμπλέκει την Τουρκία στην όλη ιστορία, ο Γκόρντον Μπράουν τοποθετεί το πρόβλημα σε δικοινοτικό επίπεδο, καλώντας τις δύο κοινότητες «να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος και να κάμουν βήματα προς ένα λαμπρότερο μέλλον».
Εκτιμώντας πως «τώρα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τερματισμό, ύστερα από 35 χρόνια, της διαίρεσης της Κύπρου» (ποιος την προκάλεσε;), επαναλαμβάνει τους τετριμμένους επαίνους προς τους δύο ηγέτες, το διαλλακτικό Χριστόφια και τον αδιάλλακτο Ταλάτ, και παραποιεί την εικόνα των συνομιλιών, λέγοντας ότι «έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες και έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος».

Προχωρώντας, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, εκφράζει «τη σταθερή πεποίθησή του ότι με ευελιξία και συμβιβαστικό πνεύμα είναι δυνατή μια συμφωνία τον ερχόμενο χρόνο», υιοθετώντας εμμέσως την τουρκική προπαγανδιστική θέση για λύση μέχρι τον Απρίλιο του 2010.

Ο Γκόρντον Μπράουν διαβεβαιώνει ότι η Βρετανία δεν θα επέμβει και θα υποστηρίξει τη διαδικασία και το στόχο ότι η λύση θα είναι κυπριακή, από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Επίσης υπενθυμίζει την «προσφορά» της Βρετανίας για την «παραχώρηση» του μισού σχεδόν της έκτασης της περιοχής των Βάσεων. «Έθεσα αυτή την προσφορά στο τραπέζι. Αφήνεται στους Κυπρίους ηγέτες να αποφασίσουν πώς θα τη χρησιμοποιήσουν σαν μέρος της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης», αναφέρει.

Τέλος τονίζει ότι «θα χρειαστούν δύσκολοι συμβιβασμοί για την εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο κοινοτήτων αλλά η επιβράβευση είναι μεγάλη, μια ενωμένη, διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος, με πολιτική ισότητα, διασφαλίζοντας τα οφέλη της υπόστασής της ως μέλους της Ε.Ε.

«Ο φίλος Χριστόφιας»

Σχολιάζοντας το άρθρο του Γκόρντον Μπράουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκτίμησε θετικά το ενδιαφέρον «του συγκεκριμένου Βρετανού πρωθυπουργού» (έτσι για να τον διαχωρίσουμε από τους προηγούμενους «κακούς δαίμονες»). Και πρόσθεσε: «Θέλει να βοηθήσει χωρίς να παρεμβαίνει στις συνομιλίες». Πρόσθεσε ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση με τον Γκόρντον Μπράουν και «δεν είναι τυχαίο», είπε, «που μιλά για το φίλο του Δημήτρη Χριστόφια. Έχει κτιστεί μια φιλία».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου