Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η αριθμητική της έντασης στο Αιγαίο

Η πολιτική Νταβούτογλου για «μηδενισμό των προβλημάτων με τους γείτονες» δεν προβλέπει και μηδενισμό των προκλήσεων στο Αιγαίο

Αν δεχτούμε το «δόγμα» που υποστηρίζει ότι οι «ψυχροί» αριθμοί απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα, τότε οι επιχειρησιακοί επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως υπερβολικοί όταν κάνουν λόγο για «ένταση στο Αιγαίο».
Τα αριθμητικά στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων τους τελευταίους δέκα μήνες είναι ανησυχητικά. Και το χειρότερο; Οι στατιστικές που δίνουν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, παρουσιάζουν την κατάσταση στο Αιγαίο ακόμη πιο δραματικά!
Με αυτά τα δεδομένα, η επιστολή-πρόσκληση για διάλογο του Ερντογάν προς τον Γιώργο Παπανδρέου αιφνιδίασε και προβλημάτισε την στρατιωτική ηγεσία.
Από την 1η Ιανουαρίου έως και χθες, 2.664 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αρκετά από τα οποία ήταν οπλισμένα, μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο, ανεβάζοντας το… κοντέρ των προκλήσεων:
- 46 υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρνακονήσι και τους Φούρνους
- 1.672 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου
- Σε 230 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε σκληρή και επικίνδυνη εμπλοκή.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο των εμπλοκών, οι Τούρκοι το παρουσιάζουν ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Μιλιέτ», η οποία και εκφράζει το στρατιωτικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας, οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών μέσα στο 2009 έχουν φθάσει τις 402!!!
Αλλά τα επεισόδια δεν γίνονται μόνο στους ουρανούς του Αιγαίου, αλλά και στην θάλασσα. Ο αριθμός των παραβιάσεων των θαλάσσιων χωρικών υδάτων δεν έχει ασφαλώς σχέση με αυτόν των εναερίων παραβιάσεων και περιορίζεται στις 45.
Ασφαλώς αυτό που προβληματίζει περισσότερο από την πραγματικότητα των αριθμών είναι η «ποιοτική» αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία και εκφράζεται συστηματικά με τις χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά αλλά και από την επιμονή της να απειλεί με αναχαίτιση ακόμη και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, όταν αυτά εκτελούν εναέριες περιπολίες για λαθρομετανάστες στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Η δικαιολογία είναι ότι τα αεροσκάφη αυτά πετούν «σε τουρκικό εναέριο χώρο»!!!
Η πρακτική αυτή των Τούρκων έχει να κάνει περισσότερο με την πρόθεσή τους να καταγραφεί η άποψη ότι η περιοχή πέριξ του Φαρμακονησίου είναι υπό τον έλεγχό τους. Κι αυτό, επειδή οι εκπομπές από το ραντάρ της Ντάτσα γίνονται στην στρατιωτική συχνότητα κινδύνου την οποία τα περισσότερα αεροσκάφη της Frontex δεν ακούνε, αλλά την παρακολουθούν συστηματικά τα ελληνικά ραντάρ.
Έπειτα από όλα αυτά, ήταν λογικό η επιστολή Ερντογάν να προκαλέσει, τουλάχιστον προβληματισμό στους στρατιωτικούς, οι οποίοι και κάνουν λόγο –ίσως και με μία δόση υπερβολής- για «διάλογο υπό στρατιωτική πίεση». Εκτιμούν, δε, ότι η επιστολή είτε στάλθηκε εν όψει της αξιολόγησης της Άγκυρας από την Ε.Ε. τον ερχόμενο μήνα, είτε εντάσσεται στην πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που ακολουθεί πιστά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου…

http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_4447.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου