Ιδιότυπες πολιτικές διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία ο τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας της νέας γρίπης, η οποία ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο 19 ατόμων. Την ώρα που το υπουργείο Υγείας καλούσε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να το πράξει.
Κατά το τουρκικό υπουργείο Υγείας μέσα σε δυο μέρες εμβολιάστηκαν στην Τουρκία 80 χιλιάδες άτομα, ενώ εφημερίδες και τηλεοράσεις προβάλλουν ουρές πολιτών, αλλά και αξιωματούχων, που σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των γιατρών. Ο ίδιος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγ είχε δηλώσει πως θα εμβολιαστεί, πράγμα που έκανε το πρωί της Τετάρτης.
Ωστόσο, αίφνης η υπόθεση του εμβολιασμού εξελίχθηκε σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα αλλά και σε αιτία κοινωνικής αναστάτωσης. Αφορμή ήταν ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει την ίδια άποψη με τον υπουργό Υγείας, προσθέτοντας απερίφραστα: "Εγώ, δεν θα εμβολιαστώ". Η τριβή προς το παρόν φαίνεται να ξεπεράστηκε έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό, αν και για την κοινή γνώμη το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιανού το παράδειγμα να ακολουθήσει. Έτσι, προκλήθηκε ένα είδος πόλωσης μεταξύ αυτών που θα εμβολιαστούν και αυτών που θα ακολουθήσουν την επιλογή του τούρκου πρωθυπουργού, με τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν ρεπορτάζ με πολίτες που δηλώνουν την προτίμησή τους.
Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας πάντως τάχθηκε υπέρ του υπουργού.
Ο ΙΟΣ ΤΗΣ… ΦΘΟΡΑΣ
Το όλο θέμα εκτιμάται ότι θα έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης, η οποία παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες της στον οικονομικό αλλά και τον διπλωματικό τομέα εμφανίζει έντονα σημάδια φθοράς. Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι αν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παραμένει πρώτο, το ποσοστό του περιορίζεται στο 37,5%, δηλαδή 9% μονάδες λιγότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ με 24,7% (20,88 το 2007), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 17,5% (14,27 το 2007), το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας με 6,6% και το ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας με 4,4% (2,34 το 2007).
Στις δύο προηγούμενες έρευνες (Απρίλιος και Ιούλιος) το κυβερνών κόμμα εμφανιζόταν με ποσοστό 41,8%.
Makthes.gr-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου