Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Το Ισραήλ εκδικείται την Τουρκία

Μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας-Συρίας, ήλθε ταχύτατα η απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ.
Το Τέλ Αβίβ "πάγωσε" την πώληση των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron, που συνέβαλαν τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την καταπολέμηση της δράσης των ενόπλων ανταρτών του ΡΚΚ.
Μετά την προσέγγιση που επιχειρεί να κάνει η Τουρκία με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο το τελευταίο διάστημα, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την πώληση οπλικών συστημάτων που φέρουν προηγμένη τεχνολογία, υπό το φόβο της διαρροής της ευαίσθητης για την ασφάλεια του Ισραήλ τεχνολογίας στα χέρια των Αράβων,
Στρατιωτικές πηγές, που μίλησαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, ανέφεραν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διατηρούσαν επί χρόνια στρατιωτική συνεργασία, έχουν τεθεί υπό την επιρροή της ισλαμικής κυβέρνησης, κάτι που είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ.
Με βάση το ισραηλινό ιστολόγιο, το Ισραήλ, που φοβάται ότι μετά τη συνεργασία της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες, υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στα χέρια των Ατράβων στρατιωτικά μυστικά του Ισραήλ, είναι δυνατόν να παγώσει και το πρόγραμμα εκσυγχρονιμσού των τουρκικών αρμάτων που έχουν αναλάβει ισραηλινές εταιρείες.
Επίσης, είναι δυνατόν να μη συνεχιστεί η παράδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται εναντίον του ΡΚΚ.
Το Debka σχολίασε ότι "οι Τούρκοι στρατηγοί συμφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν να γυρίσει την πλάτη στο Ισραήλ".
Με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εκφράζει ανοικτά τις ανησυχίες του απέναντι στην κυβέρνηση του Ερντογάν.
Οι ισραηλινοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη στενή στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Λίβανο και τη Συρία και θεωρούν ότι η κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Συρίας είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Πηγή: SONSAYFA

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_1644.html

3 σχόλια:

  1. Έκανε κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού η Τουρκία, (που υποτίθεται εξαγριώνουν το Ισραήλ) και όλοι τσιμπήσατε το εύγευστο δόλωμα. Αμέσως αρκετοί άρχισαν να σκέπτονται συνεργασία με τους Εβραίους και κάποιοι άλλοι που δεν έβαζαν ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού τους τέτοιο ενδεχόμενο, άρχισαν ήδη να το εξετάζουν. Η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ είναι στέρεη όσο και πριν. Το μεγάλο αφεντικό ο θείος Σάμ, κανόνισε το σχέδιο μιας και τους διαφεντεύει και τους δυο. Έστησε το παιχνίδι, άλλαξαν λίγο τους ρόλους και οι προσεγγίσεις εκατέρωθεν δρομολογήθηκαν. Τα κακά παιδιά που λέγονται Ιράν, Συρία, Παλαιστίνη μπήκαν στον ένα βραχίονα των ΗΠΑ που είναι η Τουρκία, και ο άλλος βραχίονας το Ισραήλ θα δεχθεί την ανακλαστική Ελληνική προσέγγιση. Όμως η μεγάλη αγκαλιά πάνω απ΄ όλους εξακολουθεί να είναι οι ΗΠΑ.
    Θύματα όλες οι χώρες - ψάρια, που τα τύλιξε το ίδιο δίχτυ !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “The bottom line” που λένε και οι αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται Ισραηλινή τεχνολογία. Το Ισραήλ μπορεί και να έχει ανάγκη μια στρατηγική συμπαράσταση από τον συνδυασμό Ελλάδας και Κύπρου (Βασικά θέλει να έχει εξασφαλισμένη την θαλάσσια επικοινωνία στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό χρειάζεται μια ουδέτερη ή φιλική Ελλάδα και μια ουδέτερη ή φιλική Κύπρο). Αλλά απ’ όλα αυτά εξάγεται ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει πολύ λιγότερη ανάγκη το Ισραήλ απ’ ότι το Ισραήλ την Ελλάδα. Πολλοί εντός Ελλάδας θεωρούν ότι το Ισραήλ κατέχει τεχνολογία που θα μπορούσε να αντισταθμίσει την γεωστρατηγική του μειονεξία. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά μόνο όταν βάζει κάποιος στην ζυγαριά το Ισραήλ με αραβικές χώρες. Οι τεχνολογικές απαιτήσεις της Ελλάδας και ο πιθανός αντίπαλος είναι πολύ διαφορετικός στην περίπτωσή μας. Άλλωστε άλλού βρίσκονται τα πιθανά ανταλλάγματα της Ελλάδας και όχι στο τεχνολογικό πεδίο που έχουμε άλλου είδους συνεργασίες με πλήθος προηγμένων χωρών. Δεν γνωρίζω αλλά μπορώ να φανταστώ ότι θα μας ενδιέφεραν πλήθος ειδικών πληροφοριών αλλά σίγουρα τεχνολογικά δεν θα είχαν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Το όλο σκηνικό αν είναι αληθινό ίσως να βοηθήσει και τα δύο κράτη να μην προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες. Αυτό βέβαια ήταν κάτι που το άρχισε το Ισραήλ στηριζόμενο σε μια ανταγωνιστική αντίληψη και μια ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης που είχαν παραδοσιακά οι Ισραηλινοί έναντι των Ελλήνων. Αλλά φυσικά όλα αυτά ήταν εν πολύς αδικαιολόγητα. Τέλος πάντων για να το πούμε απλά. Μας έχουν ανάγκη δεν τους έχουμε ανάγκη. Και από εκεί και ύστερα ότι είναι να γίνει θα γίνει. Άλλωστε ο νεοοθωμανισμός αφορά και τα δικά τους χώματα. Όχι μόνο τα δικά μας. Εμείς έχουμε τις δυνάμεις μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αν βλέπουν κοινούς κινδύνους καλός να ορίσουν, αλλά πρώτα θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα όσον αφορά τους έλληνες και γενικότερα τις αντιλήψεις τους για τους ανατολικοευρωπαίους γιατί εκεί βρίσκεται το βαθύτερο πρόβλημα των Ισραηλινών. Και επειδή πολλοί απ’ αυτούς προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη πάντα έχουν ένα περίεργο αίσθημα που θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει με τον όρο «εχθρότητα». Αλλά σε κάθε περίπτωση άλλο είναι να μιλάς για αισθήματα και άλλο να μιλάς για απτή αμφισβήτηση της εδαφικής υπόστασης κρατών με ευρωπαϊκές δομές που δημιουργήθηκαν τον 20ο αιώνα προς χάριν μια νοητικής ισλαμικής φαντασίωσης κάποιου που νοσταλγεί την οθωμανική αυτοκρατορία.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή