Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν αφετηρίες του Nabucco

ΒΙΕΝΝΗ (AFP) – Ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco που θα προμηθεύει την Ε.Ε. παρακάμπτοντας τη Ρωσία θα έχει ως αφετηρία το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο.


Ο Reinhard Mitschek σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πως οι πρώτες παραδόσεις, που θα γίνουν το 2014 , θα προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες

Ο Nabucco αποτελεί ένα βασικό έργο με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τη διαμάχη της τελευταίας με την Ουκρανία για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου.

Η Ε.Ε. τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για την παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό, ο οποίος θα καλύπτει απόσταση 3.300 χλμ. Μεταξύ της Τουρκίας και της Αυστρίας.

Επίσης, ετοιμάζεται συνεργασία με την ιρακινή Petroleum Co. Ltd., η οποία έχει την έδρα της στην κουρδική περιοχή βόρεια του Ιράκ.

Η αυστριακή εταιρεία OMV (OMV.VI) και η ουγγρική MOL Nyrt. (MOL.BU) έχουν μερίδια στην ιρακινή εταιρεία, ενώ στο έργο, του οποίου το κόστος θα ανέλθει 7,9 εκατ. ευρώ, μετέχουν εταιρείας από Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, και Ρουμανία.

Το έργο θα παρακάμπτει τη Ρωσία, ωστόσο ο Mitschek δεν απέκλεισε να συγκαταλέγεται στις χώρες που θα παρέχουν φυσικό αέριο.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου