Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιρλανδία για την συνθήκη της Λισσαβώνας



Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί εκλογείς, αποφάσισαν, χθες, για την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπό το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα εξασφαλίσει το ΝΑΙ, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, έπειτα από μία πρώτη απόρριψη της συνθήκης το 2008 που παρέλυσε την Ένωση.

Ανεπίσημο exit poll, δείχνει την αποδοχή ....... της Συνθήκης να φθάνει περίπου στο 53%. Η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία δεν είναι ηλεκτρονική, αναμένεται να αρχίσει σήμερα Σάββατο και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία έδιναν ποσοστά 48% έως 68% στο ΝΑΙ έναντι 17% έως 33% στο ΟΧΙ, μία πρόοδος που ώθησε τους υποστηρικτές της συνθήκης να προειδοποιήσουν κατά μιας "υπερβολικής αίσθησης ασφαλείας".

Στο πρώτο δημοψήφισμα, που είχε διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2008, οι Ιρλανδοί είχαν πει ΟΧΙ σε ποσοστό 53,4%, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση μίας συνθήκης που κρίνεται ως απαραίτητη από την ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της με 27 χώρες-μέλη.

Το ΝΑΙ υποστηρίζεται από όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και από το μεγαλύτερο συνδικάτο και ορισμένους από τους μεγαλύτερους Ιρλανδούς επιχειρηματίες, όπως ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρίας Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι.

Οι οπαδοί του ΟΧΙ περιλαμβάνουν το μικρό κόμμα Σιν Φέιν (εθνικιστική αριστερά) και συντηρητικές καθολικές οργανώσεις ή οργανώσεις της άκρας αριστεράς, καθώς και τον πολυεκατομμυριούχο Ντέκλαν Γκάνλι.

Επικεφαλής του μετώπου του ΟΧΙ πέρυσι, φέτος εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένος εξαιτίας της μεγάλης ήττας που υπέστη στις ευρωεκλογές. Δεν έχει δοθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά σύμφωνα με την εθνική ραδιοτηλεόραση RTE, είναι κατώτερο εκείνου του περασμένου έτους στα δυτικά της χώρας, που έχει πληγεί από πλημμύρες, αλλά ισοδύναμο, ακόμη και μεγαλύτερο στο Δουβλίνο, ιδιαίτερα στη λαϊκή συνοικία Τάλοτ, "πρωτεύουσα" του ΟΧΙ το 2008.

http://ventetta.blogspot.com/2009/10/blog-post_3046.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου