Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της νέας κυβέρνησης οι Τούρκοι

Ανοίγουν όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα

Μοχλός πίεσης θα είναι οι έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο αλλά και στο Κυπριακό

Την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για διεξαγωγή νέων ερευνών προς ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων σε πολλές περιοχές εντός της Τουρκίας, αλλά και σε περιοχές δυτικά των ακτών της Μικράς Ασίας, δηλαδή στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ».
Σημειωτέον ότι οι προθέσεις αυτές γνωστοποιούνται εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα και σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό πεδίο.
Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα και παρά την δεδομένη εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών βάσει διμερών συμφωνιών στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο, η τουρκική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην διενέργεια ερευνών σε διαμσφισβητούμενες από την ίδια περιοχές, ενδεχόμενο που είναι δυνατόν να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών και να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ειρήνη στην περιοχή.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και ήδη η Τουρκία έχει δαπανήσει για έρευνες το 2007 28 δις. δολάρια, ενώ το 2008 το ποσό αυτό ανέβηκε στα 45 δις!!!
Το ενδιαφέρον την τουρκικής πλευράς είναι όχι μόνο για πετρέλαιο, αλλά και για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θεωρούν πως βρίσκονται σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το μεγάλο ζήτημα με την Κυπριακή Δημοκρατία και των ερευνών για πετρέλαια σε περιοχές που ανήκουν στην κυπριακή επικράτεια.
Ο Τούρκος υπουργός αποκαλύπτει ότι οι νέες έρευνες θα αρχίσουν το δυνατόν συντομότερο και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες σε συνεργασία με ξένα κονσόρτσιουμ, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι αυτά και από ποιες χώρες και σύντομα θα βγουν ξανά τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, συνοδευόμενα μάλιστα από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως από την εφημερίδα «Σφήνα» είχε αποκαλυφθεί πως από τον περασμένο Φεβρουάριο νη ΤΡΑΟ, δηλαδή η «Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου», είχε ανακοινώσει πως ήδη έχει κατασκευάσει δύο πλατφόρμες σε περιοχές του Αιγαίου από όπου γίνεται εξόρυξη πετρελαίου χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά…


http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_7812.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου