Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Βράβευσε τον Ομπάμα

Την ώρα που παραπέμπεται κι αυτός, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

του Κώστα Μπετινάκη

Στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009, «για τις εκκλήσεις του να μειωθούν τα αποθέματα πυρηνικών όπλων, για το έργο του υπέρ της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των λαών και για την ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον».

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση στον Ομπάμα για τις «εξαιρετικές προσπάθειές του να εντείνει τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων» όπως
αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπή για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

«Η διπλωματία του βασίζεται στην ιδέα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, θα πρέπει να καθοδηγούν τον κόσμο στη βάση αξιών και συμπεριφορών που μοιράζεται και η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η επιτροπή Νόμπελ, διακριτικά παρέβλεψε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι εκείνος που διεξάγει τουλάχιστον δύο πολέμους (Ιράκ- Αφγανιστάν) και απειλεί το Ιράν. Ευνοεί σκανδαλωδώς το Ισραήλ (παραβλέποντας τα εγκλήματα του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα με το πρόσχημα ότι ακόμα δεν είχε αναλάβει την προεδρία) αλλά τα ξέχασε και δεν αναφέρθηκε σ' αυτά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση ανατολή. Μίλησε για αοφπλισμό, αλλά ταυτόχρονα αποφάσισε να μεταφερθούν οι πύραυλοι που προορίζοντας στην Τσεχία και Πολωνία,στην Τουρκία.

Την ίδια μέρα, της απονομής, η ισπανική Γερουσία, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που ήδη έχει λάβει από τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για φοβερά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, αποφάσισε να περιορίσει την διεθνή ισχύ ορισμένων ισπανικών νόμων. (Θυμίζουμε την περίφημη έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Χιλιανό δικτάτορα Πινοτσέτ από τον Ισπανό δικαστή Καλντερόν).

Την προηγουμένη της απόφασης αλλαγής του νόμου, που εκδόθηκε από την ισπανική Γερουσία, μια νέα νομική υπόθεση άνοιξε από την Audiencia Nacional, εναντίον τεσσάρων Αμερικανών προέδρων και τεσσάρων Βρετανών πρωθυπουργών, για την εντολή να διαπράξουν οι ένοπλες δυνάμεις τους πολλαπλά πολεμικά εγκλήματα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς και γενοκτονία στο Ιράκ.

Στην υπόθεση, κατονομάζονται ο Τζορτζ W. Μπους, ο Γουίλιαμ J. Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Τζον Μέιτζορ, ο Τόνι Μπλέρ και ο Γκόρντον Μπράουν. Την καταγγελία, για να ανοίξει η δικαστική υπόθεση, έκαναν Ιρακινοί καθώς και άλλοι πολίτες που συμπαρίστανται στον Ιρακινό λαό και υπεραμύνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνή Νόμο.

Στο σκεπτικό της παραπομπής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ηθελημένη καταστροφή με διαστάσεις γενοκτονίας του Ιράκ ως κράτους και ως έθνους, συνεχίζεται εδώ και 19 χρόνια με συνδυασμό των πλέον δρακόντιων αντιποίνων που σχεδιάστηκαν προκειμένου να προκαλέσουν το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Ιρακινών, περιλαμβανομένων και 500.000 παιδιών, και με έναν επιθετικό πόλεμο που οδήγησε στο βίαιο θάνατο ενός ακόμα εκατομμυρίου ανθρώπων.

Στην καταστροφική μανία εναντίον του λαού του Ιράκ περιλαμβάνεται η σκόπιμη στόχευση του υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος, με αποτέλεσμα την βλάβη της υγείας των πολιτών.
Από το 1990, χιλιάδες τόνοι βομβών εξασθενημένου ουρανίου εβλήθησαν εναντίον του Ιράκ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 600% οι περιπτώσεις καρκίνου και λευχαιμίας, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών.

Στην καταστροφή του Ιράκ εντάσσεται η προώθηση και χρηματοδότηση εθνικών ομάδων με στόχο την διαίρεση του Ιράκ στα τρία η και περισσότερα τμήματα. Από το 2003, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ιρακινοί (το 1/5 του πληθυσμού) εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Η ανομία κυριαρχεί και εκτός από τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις, οι αδιάκριτες καθημερινές δολοφονίες ενηλίκων και γυναικόπαιδών, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Στην καταστροφή του Ιράκ συμπεριλαμβάνεται η κλοπή του ορυκτού πλούτου της χώρας με αναγκαστικές «ιδιωτικοποιήσεις» καθώς και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός ιστορικού τόπου.
Για τους λόγους αυτούς και μόνο, κάθε θύμα στο Ιράκ αξίζει να δικαιωθεί και κάθε υπεύθυνος να τιμωρηθεί αφού λογοδοτήσει.


Ad Hoc Eπιτροπή για τη δικαίωση του Iraq

Press contacts:
Hana Al Bayaty, Executive Committee, BRussells Tribunal

34 657 52 70 77 or +20 10 027 7964 (English and French) hanaalbayaty@gmail.com
Dr Ian Douglas, Executive Committee, BRussells Tribunal, coordinator, International Initiative to Prosecute US Genocide in Iraq

+20 12 167 1660 (English) iandouglas@USgenocide.org

Amanda Nuredin, +34 657 52 70 77 (Spanish) justiciaparairak@gmail.com
Abdul Ilah Albayaty, Executive Committee, BRussells Tribunal

+33 471 461 197 (Arabic) albayaty_abdul@hotmail.com
Web:
www.brusselstribunal.org


www.USgenocide.org


http://deltio11.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου