Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

20 απ΄τις 27 χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα!

Εννέα ακόμη κράτη προστέθηκαν σήμερα στη σχετική λίστα...


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για εννέα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ, ανεβάζοντας στα 20 το συνολικό αριθμό των κρατών μελών που εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, τα εννέα κράτη μέλη τα οποία σύμφωνα με την Επιτροπή παρουσιάζουν πλέον και αυτά υπερβολικά ελλείμματα είναι η... Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία.Η Επιτροπή υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι στις αρχές του 2009 είχε κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για εννέα επιπλέον χώρες, των οποίων τα δημοσιονομικά ελλείμματα ξεπέρασαν το 2008 το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Επιπλέον, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι λαμβανομένων υπόψη των υπερβολικών ελλειμμάτων που παρουσίασαν η Μ. Βρετανία και η Ουγγαρία πριν από την οικονομική κρίση, τότε ο συνολικός αριθμός των χωρών μελών που βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος φτάνει τις 20, εκ των οποίων οι 13 ανήκουν στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα χρονικά περιθώρια για τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% που θα λάβουν τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία κινήθηκε σήμερα η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα προσδιορισθούν σε επόμενη φάση και συγκεκριμένα μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια(φωτογ.), ερωτηθείσα, τέλος, σήμερα στις Βρυξέλλες αν τίθεται θέμα επανεκτίμησης των χρονικών περιθωρίων που έλαβαν στις αρχές του έτους τα πρώτα εννέα κράτη μέλη για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος αρκέστηκε στην απάντηση ότι στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΕ θα κληθεί να εκτιμήσει αν αυτά τα κράτη μέλη έλαβαν ως σήμερα όλα τα μέτρα που είχαν κριθεί αναγκαία, προ εξαμήνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/20-27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου