Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα ένα πακέτο κυρώσεων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα “απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής”, διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών “είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ”, διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.
Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.
“Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή ώστε να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνον στον Καντάφι (…), αλλά και στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Καντάφι, οι οποίοι είναι αυτοί που προσπαθούμε πραγματικά να επηρεάσουμε”, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις της Λιβύης, καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, κατηγορώντας την Αλ Κάιντα και “ξένες δυνάμεις” ότι βρίσκονται πίσω από την εξέγερση.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δήλωσαν τη Δευτέρα πως δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης.
Αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα.
“Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών” ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.
Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.
Το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μέγα τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκέτινγκερ.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο», τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.
Στη Λιβύη «η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
«Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.
«Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΞ, όπως επίσης και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να σταματήσουν τη συμφόρηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους», δήλωσε.
Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλ.Πρακτ,Reuters)