Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τα «γουρουνάκια» πάνε απο το κακό στο χειρότερο

Ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυση της Ευρώπης, με βασική ευθύνη της Γερμανίας, θα έχει γίνει πολύ σύντομα όταν και θα πάρει η Ισπανία σειρά στον μηχανισμό στήριξης. Τα ύπουλα παιχνίδια που παίζουν οι αγορές τόσους μήνες στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα χτυπήσουν και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, κάτι που σημαίνει ότι αρχίζει και σχηματοποιείται η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
Η Moody’s προτίθεται να υποβαθμίσει την ισπανική οικονομία ανοίγοντάς της το δρόμο για προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης. Φυσικά προηγείται η Πορτογαλία, αλλά το γεγονός ότι χτυπάνε οι αγορές ήδη το ισχυρότερο από τα «γουρουνάκια» αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει.
Η επόμενη Σύνοδος κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμη διότι εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις Γάλλων και Γερμανών. Αν θα θελήσουν να σώσουν την Ευρώπη τότε θα μπουν στο τραπέζι θέματα όπως το ευρω-ομόλογο. Αν όχι τότε θα συζητηθεί μονάχα ο μηχανισμός στήριξης με τη συμμετοχή των ιδιωτών, γεγονός που αποτελεί καταστροφή για τα οικονομικά αδύναμα κράτη.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αρκεί να «σκοντάψει» η Ευρώπη για να πέσει η χώρα μας στο γκρεμό, ήτοι στην αναδιάρθρωση χρέους.
Παρ’ ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά διατείνεται ότι είναι τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει, ίσως μέχρι το Μάρτιο να χρειαστούν κι άλλα που θα γονατίσουν ολοκληρωτικά τον κόσμο. Όμως, αν «σκάσει» και η οικονομία της Ισπανίας τότε έρχεται και η σειρά της Ιταλίας, οπότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διάλυση της ΕΕ στα εξ ων συνετέθη.
Δε θα πρέπει λοιπόν με πετσοκομμένους τους μισθούς μας μέσα στο 2011 να γνωρίσουμε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια καθώς μια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό ίσως κάποιοι που μυρίζονται τις εξελίξεις έχουν αρχίσει να βγάζουν ρευστό στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περί τα 30 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου