Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Βομβιστική επίθεση ισλαμιστών σε καθολικό ναό στις Φιλιππίνες

Απειλές για βόμβες στις χώρες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, έστειλε με μαγνητοφωνημένο μήνυμα, ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής.
«Τα χριστουγεννιάτικα πυροτεχνήματά σας θα λειτουργήσουν ως αφύπνιση για την ώρα που θα ανατινάξουμε τις συσκευές – βόμβες - που εμείς και όχι ο Άγιος Βασίλης θα σας προσφέρουμε ως δώρα, μετατρέποντας τη νύχτα σας σε ημέρα και το αίμα σας σε ποτάμια», είπε ένα μέλος του φόρουμ Shumukh al-Islam.
Λίγες ώρες αργότερα, από έκρηξη βόμβας τραυμάτισαν έξι άτομα σήμερα κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας σε εκκλησία στις Φιλιππίνες.
Και στη βόρεια Νιγηρία χθες το βράδυ, μέλη ισλαμικής αίρεσης έκαναν αποτυχημένη επίθεση σε μια εκκλησία κατά τη διάρκεια λειτουργίας την παραμονή των Χριστουγέννων.
Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε ναό στις Φιλιππίνες
Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σήμερα Σάββατο στην οροφή Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε βάση της αστυνομίας σε νησί των νότιων Φιλιππίνων, όπου πλειοψηφεί η μουσουλμανική μειονότητα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, δήλωσε εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή αντισυνταγματάρχης Ράντολφ Καμπανγμπάνγκ.
Ο καθολικός ιερέας, ο οποίος χοροστατούσε στην πρωινή τελετή για τα Χριστούγεννα, είναι ανάμεσα στους τραυματίες, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης.
Ο Καμπανγμπάνγκ είπε ότι στην τελετή, στο νησί Χόλο (το οποίο θεωρείται προπύργιο της μικρότερης --αλλά και πιο αδίστακτης-- από τις ένοπλες ισλαμιστικές αυτονομιστικές οργανώσεις των Φιλιππίνων, της Αμπού Σαγιάφ, που φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα), βρίσκονταν 100 άνθρωποι.
"Θέσαμε τους στρατιώτες μας σε κατάσταση συναγερμού για να προληφθούν παρόμοιες επιθέσεις σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, πάρκα και τερματικούς σταθμούς μέσων μεταφοράς", δήλωσε ο Καμπανγμπάνγκ.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από οποιαδήποτε οργάνωση. Στην Αμπού Σαγιάφ (Abu Sayyaf) οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με χρήση βομβών που είχαν στόχο το Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό στο Χόλο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς και για τις απαγωγές ιερέων και μοναχών.
Δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Χόλο από το 2004 σε "εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό" ρόλο και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις των εγχώριων υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον των εξτρεμιστών.
Η σχετική συμφωνία έχει προκαλέσει πάντως αρκετές φορές σημαντικές εντάσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου