Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες καμπάνες πολέμου

Αυτό που καθόλου μα καθόλου δεν χρειάζεται ο πλανήτης φέτος τα Χριστούγεννα, είναι η επικίνδυνη ρητορική της Β. Κορέας, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά της Ν. Κορέας. Ένας πόλεμος στη κορεατική χερσόνησο θα ήταν  ότι το χειρότερο.
Η (δικαιολογημένη) επίδειξη ισχύος της Ν. Κορέας έχει προκαλέσει την αντίδραση και τη σκληρή προειδοποίηση της Pyongyang, ότι το  καθεστώς είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα σε έναν «ιερό και δίκαιο πόλεμο» εναντίον της «βαριάς αυτής πρόκλησης».
Η κατάσταση παραμένει άκρως σύνθετη, όπως δήλωσε και η κυβέρνηση της Κίνας. Ένας βασικός λόγος της πολυπλοκότητας που επικρατεί είναι η ευαίσθητη κούρσα διαδοχής που διεξάγεται στο Βορρά, με τη σκυτάλη να παραδίδεται από τον άρρωστο Kim Jung-Il στον νεότερο του γιο, Kim Jung-Un. Όπως και οι περισσότερες πολιτικές εξελίξεις στη Β. Κορέα, έτσι και η διαδοχή αυτή καλύπτεται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου. Η συνεχής όμως επιθετικότητα της Β. Κορέας, που μεταξύ άλλων βύθισε και ένα νοτιοκορεάτικο πλοίο τον περασμένο Μάρτιο, ταιριάζει με σχεδιασμούς δημιουργίας εξωτερικών απειλών, έτσι ώστε να συσπειρωθεί ο λαός στηρίζοντας τη κυβέρνηση.
Μια άλλη παράμετρος της πολυπλοκότητας είναι η ανάγκη της Pyongyang να τραβήξει τη προσοχή. Αυτή κάπως μετριάστηκε με την επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα από πλευράς του (βετεράνου) απεσταλμένου διαμεσολαβητή των ΗΠΑ Bill Richardson. Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι επίσημος απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης, ή με άλλα λόγια ότι η Αμερική δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να επαναλάβει τις από καιρό αναβληθείσες συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι ΗΠΑ, πολύ σωστά, ισχυρίζονται πως μια τέτοια κίνηση, χωρίς κάποια σταθερά βήματα εκ μέρους της Β. Κορέας, απλά θα την επιβράβευε για τη κακή της συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά που χειροτέρεψε τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφτηκε πως η χώρα διαθέτει σε επιχειρησιακή λειτουργία ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, που μπορεί να βοηθήσει στη κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Το μόνο παρήγορο είναι, πως εκτός κι αν το καθεστώς της Pyongyang θέλει να αυτοκτονήσει, ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος στη κορεατική χερσόνησο δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν.
S.A. -The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου