Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

"Πετρελαϊκή αυτονομία" κέρδισαν de facto οι Κούρδοι του Β.Ιράκ

ImageΗ νέα κυβέρνηση του Ιράκ πρόκειται να αναγνωρίσει τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι κουρδικές αρχές στον βορρά με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντουλκαρίμ αλ Λουάιμπι.
«Ναι, θα τα αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο υπουργός σε συνάντηση του Οργανισμού των Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στο Κάιρο.

Ο Λουάιμπι, ο διορισμός του οποίου από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι εγκρίθηκε από την ιρακινή βουλή την Τρίτη, είπε ακόμα ότι η κεντρική κυβέρνηση θα αποδώσει τις δαπάνες που έκαναν ξένες εταιρίες για να επενδύσουν στον κουρδικό θύλακα.

Ο υπουργός είπε ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη με το Κουρδιστάν νωρίτερα εφέτος για την εξαγωγή αργού πετρελαίου. «Εάν το θέλει ο Αλλάχ, θα ενεργοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες», σημείωσε.

Η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα στο Βόρειο Ιράκ λέει ότι από το 2004 έχει συνάψει 37 συμβόλαια με 40 εταιρίες, που προβλέπουν επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων όταν ολοκληρωθούν, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η Βαγδάτη είχε εμπλακεί σε διένεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα για τα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν εγκρίνονταν από την κεντρική κυβέρνηση δεν ίσχυαν· η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα αντέτεινε ότι είναι νόμιμα συμβόλαια βάσει του Συντάγματος.

Το θέμα ήταν ένα από τα «αγκάθια» που συνέβαλαν στο να προκύψει και να διαρκέσει μήνες το αδιέξοδο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς τα κουρδικά κόμματα αρνούνταν να συναινέσουν εάν δεν προκρίνονταν τα συμβόλαια τα οποία είχαν συνάψει με τις ξένες εταιρίες.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε να εξάγει πετρέλαιο την 1η Ιουνίου 2009 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βαγδάτης. Οι εξαγωγές ανεστάλησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λόγω διαφορών σχετικά με τις πληρωμές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16427&Itemid=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου