Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλο πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας: Πυραυλικός φορέας εκρήγνυται στον αέρα


ImageΤο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας και ο διαστημικός της οργανισμός ISRO (ndian Space Research Organisation) υπέστη σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα , το οποία αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά άλλα προγράμματα όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα  αλλά και επιπλέον κόστος μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα για την αποτυχία.
Πιο συγκεκριμένα και λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του ο φορέας GSLV που θα μετέφερε στο διάστημα τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο GSAT-5P παρουσίασε σημαντική βλάβη κατά την πρώτη φάση πυροδότησης των κινητήρων με αποτέλεσμα να εκραγεί και να υπάρξει ολοκληρωτική απώλεια τόσο του πυραύλου όσο και του δορυφόρου.
Ήταν η τρίτη αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου και δεύτερη συνεχής. Η προηγούμενη αποτυχημένη εκτόξευση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2010. Ειδικοί εξετάζοντας το βίντεο της έκρηξης δήλωσαν πως το πρόβλημα αυτή τη φορά –σε αντίθεση με την προηγούμενη- βρίσκεται στον ινδικής κατασκευής κύριο κρυογενικό κινητήρα του GSLV και όχι στους τέσσερις προωθητές στερεού καυσίμου που βρίσκονται «δεμένοι» στον πύραυλο.
Ο κύριος κινητήρας χρησιμοποιεί για καύσιμο υγρό οξυγόνο και υδρογόνο. Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ασφάλεια του πυραυλικού φορέα καθώς η Ινδία ελπίζει πως με αυτόν θα στείλει ινδό αστροναύτη στο διάστημα με εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο.  To GSAT-5P θα αντικαθιστούσε τον INSAT-2E ο οποίος είχε εκτοξευθεί το 1999.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου