Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το 2012 τα πρώτα τρυπάνια για πετρέλαιο σε νότια Κρήτη και δυτική Ελλάδα!



Επιτέλους αρχίζουν οι έρευνες για τα πετρέλαια στον ελλαδικό χώρο! Και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να μπουν τα πρώτα τρυπάνια είτε νότια της Κρήτης, είτε στη δυτική Ελλάδα-ανάλογα που θα εντοπισθούν τα περισσότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα.

Το νομοσχέδιο για τον οργανισμό των υδρογονανθράκων είναι έτοιμο, η κ.Μπιρμπίλη ετοίμασε το σχέδιο και τόνισε στους υπουργούς ότι η Ελλάδα χωρίς δικά της έξοδα θα αρχίσει τις έρευνες μέσω μεγάλων διεθνών οργανισμών και θα αρχίσει την καταγραφή κοιτασμάτων. Ανάλογα το που θα βρεθούν τα μεγαλύτερα θα ξεκινήσει και η εξόρυξη, τονίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

"Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α." θυμίζουμε ότι αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" .

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
  • Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
  • Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
  • Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή αλλά θεωρούνται πολύ μεγαλύτερα αυτά στη νότια Κρήτη και τη δυτική Ελλάδα.

Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου