Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2012 – 2014

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς απο το ΔΝΤ χωρίς …σάλιο
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και τα ψέματα που συνεχίζει να λέει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό είναι τόσο κραυγαλέα που κανείς πλέον δε δίνει σημασία. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2010 ο πρωθυπουργός από τη Βουλή έκανε λόγο για έξοδο από το Μνημόνιο το 2013 αφού πρώτα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης το 2012. Μερικά 24ωρα αργότερα το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του που συνοδεύει το πράσινο φως για την τρίτη δόση του δανείου. Μέρος της έκθεσης είχε δοθεί πριν μία εβδομάδα περίπου όπου αφηνόταν να εννοηθεί ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα με σκληρότερα μέτρα και πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση για τα νοικοκυριά.
Ολόκληρη η έκθεση έρχεται να δώσει χαστούκι στον κ. Παπανδρέου και στα συνεχή ψέματα που ξεφουρνίζει κάθε λίγο και λιγάκι καθώς αναφέρει ότι την τριετία 2012 – 2014 η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα προκειμένου να βρει 12 δις ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ. Δε μας έφτανε δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή όπως λέγεται η σκληρή λιτότητα που ξεκίνησε φέτος και θα πάει μέχρι το τέλος του πρώτου Μνημονίου, έρχεται το ΔΝΤ να επιβεβαιώσει όσα γράφουμε όλες αυτές τις εβδομάδες. Ότι δηλαδή πάμε για νέο Μνημόνιο με μέτρα αντίστοιχα αν όχι χειρότερα απ’ αυτά που ήδη βιώνουμε στο πετσί μας.
  • Το ΔΝΤ ζητά πάγωμα εκ νέου των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 που είναι τώρα στις 8 ώρες και εναρμόνιση με όλα όσα ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ζητά επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου. Πως μπορεί να αυτό; Με απολύσεις ή με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
  • Απαιτούν μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και με βάση την παραγωγικότητα του υπαλλήλου και θέλουν να επιβληθεί πλαφόν τόσο στις αυξήσεις στους μισθούς όσο και στις προαγωγές.
  • Προτείνουν νέα αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, κυρίως αυτών του ρεύματος.
  • Ζητούν μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς από το κράτος, πάγωμα των προσλήψεων, αλλά και συρρίκνωση του προσωπικού, που μπορεί να σημαίνει και απολύσεις εάν όχι μετατάξεις. Τέλος, βάζουν μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
  • Το σοκ θα προέλθει με τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ οι οποίες θα γίνουν με μετάταξη στον υψηλό συντελεστή εκατοντάδων προϊόντων και κατάργηση των χαμηλών συντελεστών σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.
  • Σοκ και με την πρόταση για μείωση των επιδομάτων καθώς και μείωση των αμυντικών δαπανών έως το 2014 τουλάχιστον.
Όπως καταλαβαίνετε ο… γιατρός Στρος Καν μας έστειλε τον πρωτοχρονιάτικο μποναμά του χωρίς… σάλιο. Και η κυβέρνηση τον έλαβε αν και γνώριζε εδώ και καιρό τι θα σταλεί, απλά έκρυβε το περιεχόμενο του δώρου από τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου