Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Το σενάριο της εθνικής χρεοκοπίας


Η Ειρήνη Καρανασοπούλου, έμπειρη και διακεκριμένη δημοσιογράφος, αποκαλύπτει στα ΝΕΑ (23/12/2010) από τις Βρυξέλλες, σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τη λήψη της ισχύος του μνημονίου το 2013.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι καλό για την Ελλάδα, αλλά κακό για τους Έλληνες. Προϋποθέτει πρώτον ότι οι όροι του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, που σημαίνει εφαρμογή σημερινών και νέων μέτρων, που οπωσδήποτε πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα. Πιθανόν πριν από το Μάρτιο του 2011, οπότε θα κριθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης. Αυτό είναι το κακό, για τους Έλληνες και κυρίως για τους μη έχοντες.
Από την άλλη πλευρά, μία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του ποσού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να έχουν πάρει μέχρι και το 2013, οπωσδήποτε δίνει μια ανάσα στην Κυβέρνηση. Προφανώς, θα μιλάμε για νέο ομόλογο μεγάλης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο. Αυτό όμως προϋποθέτει, ότι από το 2013 μέχρι την ημερομηνία εξόφλησης κεφαλαίων και τόκων, που η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανειστεί νέο χρήμα για να μειώσει το έλλειμμα, θα πρέπει να βελτιώσει το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών και να μπει σε ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία. Να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, που προϋποθέτει υγιή τραπεζικό τομέα με κεφαλαιακή επάρκεια.
Όχι μόνο να έχουν, αλλά και να φαίνεται και να αναγνωρίζεται από τους τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που έχουν θέσει σε καθεστώς επιτήρησης τις ελληνικές τράπεζες με προβλεπόμενη υποβάθμισή τους, στο επόμενο στάδιο.
Δυστυχώς, έχουμε μπει σ΄ ένα φαύλο κύκλο, και απώλειες θα υπάρξουν. Οι ευθύνες του πολιτικού κόσμου και ειδικότερα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σοβαρές.



http://kostasxan.blogspot.com/2010/12/blog-post_4360.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου