Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ύποπτα παιχνίδια με την αναδιάρθρωση του χρέους

Σε πόλεμο μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές και οι παίκτες που ντιλάρουν με την αποτυχία της Ελλάδας και η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί –ανεπιτυχώς προς το παρόν- να βρει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν στείλει τα μηνύματά τους για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών ενώ παράλληλα έριξαν χαστούκι στην Πορτογαλία και την Ουγγαρία ενώ έφτασαν να απειλήσουν μέχρι και τη Γαλλία. Την Πέμπτη άλλωστε οι αγορές μας έδειξαν τα δόντια τους καθώς τα επιτόκια των cds ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες και τα spreads πάνω από 920 μονάδες.
Είναι πλέον φανερό ότι παίζεται το γνωστό παιδικό παιχνίδι γύρω – γύρω όλοι και στη μέση η Ελλάδα. Η τύχη της οποίας εν πολλοίς θα κρίνει και τη διάσωση της Ευρωζώνης. Όπως όλα δείχνουν η χώρα μας είναι το πείραμα για τις υπόλοιπες χώρες αλλά φαίνεται ότι ο έλεγχος έχει ξεφύγει, η κρίση είναι βαθιά και η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα δεν είναι καθόλου τυχαίο, και μάλιστα θα λέγαμε ότι είναι και ύποπτο, το ρεπορτάζ των Νέων (βλ.Σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους). Όχι ότι αμφισβητούμε την επιτυχία της εφημερίδας, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης που φαίνεται να έχουν καταθέσει οι Λ. Παπαδήμος, Γ. Προβόπουλος και στελέχη της κυβέρνησης, δεν έγινε καθόλου τυχαία γνωστό.
Κάποιος ή κάποιοι θέλησαν να το διαρρεύσουν για δικούς τους λόγους. Πιθανόν να ήθελαν να τσεκάρουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δηλαδή στους επενδυτές που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα. Το σχέδιο επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων φαντάζει καλή λύση για την Ελλάδα. Όμως, γεννιέται ένα ερώτημα:
Γιατί να δεχθούν οι δανειστές μας να πληρωθούν μετά από πολλά χρόνια; Μήπως από το φόβο πτώχευσης της χώρας; Αυτό θα ήταν μια απάντηση αλλά αν είναι έτσι γιατί να μην το κάνει η Ελλάδα από τώρα να τελειώνουμε. Να καλέσει δηλαδή τους δανειστές μας και να τους κάνει ένα κούρεμα. Ανάλογο σχέδιο λένε οι πληροφορίες ότι υλοποιεί ήδη η Ιρλανδία.
Προφανώς ο κ. Παπαδήμος που ηγείται της προσπάθειας να θέλει την ήπια αναδιάρθρωση – ή ελεγχόμενη πτώχευση – ώστε και οι αγορές να μη χάσουν τα λεφτά τους και η Ελλάδα να μη δηλώσει «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το πρόβλημα με το σχέδιο Παπαδήμου είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. Για πόσο χρόνο δηλαδή θα συμφωνήσουμε να πληρώσουμε τα δάνεια; Για 10, 20, 30 χρόνια και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τους πολίτες. Θα υπογράψουμε μακροχρόνιο μνημόνιο που δεν θα επιτρέπει την παραμικρή δημοσιονομική εκτροπή; Θα παγώσουν για πάντα μισθοί και συντάξεις; Θα φτωχύνει η χώρα και θα γίνει… Αφρική;
Επίσης, ζητούμενο είναι και το ύψος του επιτοκίου αποπληρωμής του χρέους. Αν είναι υψηλό τότε ζήτω που καήκαμε. Θα πληρώνουμε για χρόνια αλλά το χρέος θα αυξάνεται αφού θα είναι υψηλότερα και τα τοκοχρεολύσια.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν αυτοί που σχεδιάζουν ένα τέτοιο deal.
Από την άλλη, η διαρροή του σχεδίου μπορεί να έγινε για να… καεί. Μπορεί να έχουν δηλαδή άλλο σχέδιο στο συρτάρι που να είναι ας πούμε ελεγχόμενη χρεοκοπία ή ακόμη και η λήψη ενός μεγαλύτερου δανείου. Θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο χειρότερο από αυτό που διέρρευσε αλλά επειδή δεν τολμούν να το βγάλουν δίνουν το καλό σενάριο ώστε ο κόσμος να εθιστεί με τη λέξη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση όπως λέγεται με τεχνικούς όρους.
Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το σχέδιο βγήκε λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013 που θα έχει μέσα και τους ιδιώτες και που θα μπορεί να πετάξει έξω από το ευρώ όποια χώρα είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σχέδιο για επιμήκυνση χωρίς κούρεμα, γιατί η Γερμανία να κάνει τα αδύνατα δυνατά για τον μηχανισμό;
Αναρωτιώμαστε μήπως το «καμένο» σενάριο αποσκοπεί ακριβώς στην προετοιμασία του κόσμου για μια πιο επώδυνη λύση;
Όλα αυτά είναι θεωρίες και υποθέσεις που μπορεί και να μη γίνουν ποτέ. Και το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μη γίνουν και να προχωρήσει η ιδέα του ευρω-ομολόγου. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν οδηγηθούν σε χρεοκοπία κι άλλες χώρες και κυρίως η Ισπανία.
Εμείς στο antinews πάντως σας έχουμε προϊδεάσει για την αναδιάρθρωση που σκέφτονται να κάνουν το 2013. Όπως και για το ενδεχόμενο να πάνε σε δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβώνας. Και τέλος, σας έχουμε αναφέρει τα ψέματα που κατά καιρούς λέει η κυβέρνηση. Ένα ακόμη κόλπο δεν θα την πείραζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου