Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Με το μικρότερο ρυθμό σε διάστημα έντεκα μηνών αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν ενώ τα νέα δάνεια αυξήθηκαν λιγότερο από τις εκτιμήσεις, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο βαθαίνει.
Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 13,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,3%, που είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός σε διάστημα 22 μηνών. Οι τιμές ενισχύθηκαν από τη χαμηλότερη περσινή βάση σύγκρισης και την αύξηση του κόστους των τροφίμων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά real estate, να περιορίσει τις πιστώσεις και κλείνει εργοστάσια σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους ενέργειας μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10%.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 9% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το μήνα και μετά να αρχίσει πτωτική πορεία.
«Η γενικότερη εικόνα είναι αρκετά ευνοϊκή και αναμένεται ομαλή προσγείωση», σχολιάζει ο Wang Qing, οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Χονγκ Κονγκ.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3%, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Τον Ιούνιο κινήθηκε στο 2,9%.

Το δολάριο κινήθηκε πολύ κοντά σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν στις συναλλαγές της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι προτίθεται να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ επενδύοντας εκ νέου χρήματα από ομόλογα εγγυημένα με στεγαστικά σε κρατικά ομόλογα, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο τη θετική της εικόνα για την οικονομία. Πρόκειται για μία σημαντική μεταστροφή της πολιτικής για τη Fed καθώς πριν από λίγους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εκείνοι που εξέταζαν τρόπους για να ξεκινήσουν να «αποσύρουν» ορισμένα από τα προγράμματα στήριξης. Το δολάριο υποχώρησε έως το επίπεδο των 85,17 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό 15 ετών των 84,80.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei225 σημείωσε πτώση άνω του 2% την Τετάρτη καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν ανέφερε τίποτα για την επιτάχυνση της ανόδου του γεν στην χθεσινή της ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του γεν θα μπορούσε να πλήξει τις ιαπωνικές εταιρείες, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παράπονα από του Ιάπωνες εξαγωγείς.


http://www.antinews.gr/?p=57233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου