Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο άλλος πόλεμος του Αφγανιστάν

Γαζωμένα από σφαίρες βρέθηκαν τελικά τα σώματα πέντε εθελοντών που εργάζονταν για την υποψηφιότητα μιας γυναίκας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εν μέσω της εκστρατείας που είναι ήδη σε εξέλιξη κατά της βίας και του εκφοβισμού των γυναικών που θέλουν να διεκδικήσουν αξιώματα στο Αφγανιστάν.

Οι εθελοντές ήταν ηλικίας 20 με 35 ετών, «έτρεχαν» την εκστρατεία της Φαούτζια Γκιλάνι, και εντοπίστηκαν νεκροί από τους κατοίκους της δυτικής επαρχίας Χεράτ, λίγο πιο πέρα από το σημείο όπου ένοπλοι τους απήγαγαν την περασμένη Πέμπτη. Την ευθύνη για την απαγωγή την είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν και είχαν αφήσει ελεύθερους πέντε από τους συνολικά 10 άντρες, κάποιοι από τους οποίους έχουν και συγγενική σχέση με την υποψήφια.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τους φόνους, αν και για την υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων Γκιλάνι, μία από τις εκατοντάδες γυναίκες που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, «υπεύθυνοι είναι οι εχθροί του Αφγανιστάν» και προσθέτει μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εθελοντές μου. Προσπαθούσαν μόνο να βοηθήσουν, δεν τους πλήρωνα, ό,τι έκαναν το έκαναν επειδή το ήθελαν.»

Η φωνή της μόλις και μετά βίας ακούγεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, καθώς στέκεται ακριβώς δίπλα από τις σωρούς των συνεργατών της περιμένοντας τις οικογένειές τους για να έρθουν να τις πάρουν. Δεν γνωρίζει, όπως λέει, αν έγιναν στόχος επειδή η ίδια είναι γυναίκα συμπληρώνοντας αμέσως μετά πως στο δυτικό Αφγανιστάν «η κοινωνία ελέγχεται από άντρες∙ αυτοί είναι οι επικεφαλής και δεν θέλουν να βρίσκεται γυναίκα πιο ψηλά από εκείνους».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Εννέα στις 10 απειλές στο Αφγανιστάν αφορούν γυναίκες υποψήφιες για τις εκλογές σε μια πραγματικότητα που εξαπλώνεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της χώρας το κατεστημένο της οποίας αποτελείται παραδοσιακά από άντρες που μοιράζονται όπλα και εξουσία και δεν θέλει να βλέπει τις γυναίκες ισχυρές.

Απειλητικά τηλεφωνήματα τις νύχτες, βανδαλισμοί εναντίον προεκλογικού υλικού και προκαταλήψεις που ενισχύονται κατά βάση από τους μουλάδες, είναι κάποια από τα εκρηκτικά υλικά που συνθέτουν το προεκλογικό κλίμα της γυναικείας συμμετοχής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τα 900 από τα 6.835 εκλογικά κέντρα δε θα ανοίξουν καν, λόγω έλλειψης ασφάλειας. Από τις 249 έδρες του Κοινοβουλίου 64 προορίζονται για γυναίκες και μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει υποψηφιότητα 385 Αφγανές και συνολικά 2.500 άτομα.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν έναν ακόμη υποψήφιο, τον τέταρτο που χάνει τη ζωή του στον δρόμο για τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος Χατζί Άμπντουλ Μανάν σκοτώθηκε ενώ βάδιζε από το σπίτι του κατευθυνόμενος σε τέμενος για την απογευματινή προσευχή, και πάλι στην δυτική επαρχία Χεράτ, η οποία θεωρείται «σχετικά ήρεμη», στην μεθόριο με το Ιράν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν τον υποψήφιο από πίσω και άνοιξαν πυρ.

Maya (Guardian, ΑΠΕ)

http://www.antinews.gr/?p=59652

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου