Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P σε "ΑΑ-"


O οίκος Standard & Poor΄s ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας από ΑΑ σε ΑΑ-, εξαιτίας του υψηλού κόστους για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Τo outlook είναι αρνητικό, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανή νέα υποβάθμιση εντός των επομένων 1-2 ετών.
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το αυξανόμενο κόστος της στήριξης της Ιρλανδικής οικονομίας θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική αντοχή της χώρας μεσοπρόθεσμα" αναφέρει αναλυτής της S&P.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η S&P εκτιμά ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί τώρα να δαπανήσει 90 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 80 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει την Ιρλανδία στις 8/9 από «ΑΑ» από «ΑΑ+» με το outlook να είναι και τότε «αρνητικό», δίνοντας ένδειξη ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση, παρά να προχωρήσει σε αναβάθμιση ή έστω να το διατηρήσει αμετάβλητο.
Η προηγούμενη υποβάθμιση ήταν στις 30 Μαρτίου 2010 από «ΑΑA»σε «ΑΑ+».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου