Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Νέα διαρροή Wikileaks: Οι ΗΠΑ "εξαγωγός τρομοκρατίας"

Τη "συμβολή" αμερικανών πολιτών στη διεθνή τρομοκρατία πραγματεύεται το νέο απόρρητο έγγραφο της CIA που έφερε στο φως η ιστοσελίδα Wikileaks. Η έκθεση επίσης αναλύει τις επιπτώσεις που θα προέκυπταν αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να βλέπει τις ΗΠΑ ως "εξαγωγέα τρομοκρατίας".

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει συνταχθεί από ειδική μονάδα της CIA, επιφορτισμένη με την ανάλυση συνθηκών με ένα "αντίστροφο πρίσμα" - εδώ δηλαδή την Αμερική ως "παραγωγό" τρομοκρατίας.

Το έγγραφο αναφέρεται σε Αμερικανούς πολίτες που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να διαπράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Γίνεται μνεία στον Ντέιβιντ Χίντλει, έναν αμερικανοπακιστανό που συνέδραμε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη της Ινδίας το 2008. Επίσης στον Μπαρούχ Γκόλντστάιν, εβραίο εξτρεμιστή που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους στη Χεβρόνα το 1994.

Σύμφωνα με το κείμενο, αμερικανοί πολίτες προσέφεραν "οικονομική και προσωπική υποστήριξη" σε ένοπλες οργανώσεις ρεπουμπλικανών στη Β. Ιρλανδία. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του IRA προέρχεται από αμερικανοιρλανδούς.

"Παρά το τι πιστεύεται ευρέως, η αμερικανική εξαγωγή τρομοκρατίας δεν είναι τωρινό φαινόμενο" συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι "αυτή - η εξαγωγή τρομοκρατίας - δεν συνδέεται απαραίτητα με ανθρώπους καταγωγής από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή την Νότια Ασία.

Οι επιπτώσεις που θα προέκυπταν, αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να βλέπει τις ΗΠΑ υπό αυτό το φως, δηλαδή ως χώρας της οποίας οι πολίτες συνδράμουν την τρομοκρατία, θα ήταν ότι "αρκετές χώρες θα σταματούσαν να συνεργάζονται με την Αμερική για ζητήματα όπως οι κρατήσεις, η ανταλλαγή πληροφοριών" κ.α.

"Αν οι ΗΠΑ γίνονταν αντιληπτές ως εξαγωγέας τρομοκρατίας, οι ξένοι εταίροι μας θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας σε εξωδικαιικές ενέργειες" υπογραμμίζει το κείμενο.

Ανακοίνωση για τη διαρροή - την οποία ο επικεφαλής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ είχε προαναγγείλει - εξέδωσε η CIA. "Αυτού του είδους τα αναλυτικά κείμενα, συντάσσονται για να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και να παρουσιάσουν διαφορετικές απόψεις" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Nooz.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου