Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη απειλή κυβερνοπόλεμου πριν από δυο χρόνια, αποκάλυψε ο υφυπουργός Αμυνας της υπερατλαντικής χώρας, Γουίλιαμ Λιν, σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Affairs».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό, μια μολυσμένη με ιούς φορητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (flash drive) εισήχθη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή σε αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός ακόμη και σε απόρρητα συστήματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένα κενό ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος, μέσω του οποίου ήταν δυνατή η μεταφορά δεδομένων σε υπολογιστές υπό τον έλεγχο αγνώστων. Ο Λιν απέφυγε να διευκρινίσει αν υπήρξε απώλεια δεδομένων, αλλά παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη ήταν η πλέον σοβαρή παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ιστορία του αμερικανικού Πενταγώνου.
Επίσης, απέφυγε να κατονομάσει τη χώρα που ήταν πίσω από την επίθεση στον κυβερνοχώρο, αλλά επισήμανε ότι οι υπηρεσίες από περισσότερες από 100 χώρες επιχειρούν να εισβάλουν στα αμερικανικά δίκτυα. Η επίθεση σήμανε συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο στη συνέχεια δημιούργησε τη Διοίκηση του Κυβερνοχώρου (φωτογραφία) για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά και, σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό, ο αγώνας είναι καθημερινός, καθώς οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν κάθε μέσο στη διάθεσή τους και βελτιώνουν συνεχώς τα «όπλα» τους.
Ο κίνδυνος δεν αφορά, πάντως, μόνο τους Αμερικανούς, καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία καθιστούν πλέον δυνατή μια επίθεση στη Δύση με ελάχιστο κόστος. Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Τσάρλι Μίλερ, ο οποίος υπηρέτησε πέντε χρόνια στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προειδοποίησε την ΕΕ ότι αρκεί μια ομάδα 750 ανθρώπων με προετοιμασία δυο ετών και προϋπολογισμό λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά ευρωπαϊκών οργανισμών και υπηρεσιών.
Μια «αθώα» επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ενός υπαλλήλου στη βρετανική εταιρία ηλεκτρισμού, ανέφερε για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε πανευρωπαϊκό μπλα κάουτ, αν περιλαμβάνει τον κατάλληλο ιό, ενώ οι δράστες θα αποκτήσουν εν ριπή οφθαλμού προσωπικά δεδομένα και κωδικούς.
AGELIOFOROS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου