Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αναξιοποίητα στο Ιράκ

Μια φυλακή η οποία χτίστηκε πρόσφατα στέκεται κλειστή στη μέση ερήμου στο Ιράκ έχοντας στοιχίσει στο αμερικανικό δημόσιο 40 εκατ. $. Ένα καινούργιο νοσοκομείο για παιδιά που στοίχισε 165 εκατ. $ παραμένει αχρησιμοποίητο στο νότιο Ιράκ. Στη Fallujah το νέο αποχετευτικό σύστημα κόστισε 100 εκατ. $ τα όμβρια ύδατα εξακολουθούν να τρέχουν στους δρόμους της πόλης.

Είναι μόλις τρία από τα δεκάδες έργα υποδομής που έχουν κατασκευάσει ή κατασκευάζουν οι αμερικανοί στο Ιράκ που όμως για διάφορους λόγους παραμένουν αχρησιμοποίητα και σε λίγο καιρό θα μπορούσαν να είναι άχρηστα. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αφήνει πίσω της ένα πραγματικό χάος σε ότι αφορά τα διάφορα έργα υποδομής καταγγέλλουν αμερικανοί γερουσιαστές. Εκτιμάται πως έργα συνολικής αξίας 5 δις. $ από τον αμερικανικό προϋπολογισμό έχουν ουσιαστικά καταστεί άχρηστα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των 50 δις $ που έχουν ξοδέψει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και έργα τα οποία έχουν αποδώσει: Εκατοντάδες νέα αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια και έργα σε λιμενικές εγκαταστάσεις όπως στο Umm Qasr έχουν αποδοθεί για χρήση από τους ιρακινούς. Ο συνταγματάρχης Jon Christensen ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα διοικητής του αμερικανικού μηχανικού για την περιοχή δήλωσε πως η υπηρεσία του έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 4800 έργα υποδομής ενώ έχει επισπεύσει την ολοκλήρωση ακόμη 233 έργων.

Τη στιγμή που 595 προγράμματα ανοικοδόμησης έχουν διακοπεί εξαιτίας λόγων ασφαλείας. Ο Christensen αναγνώρισε πως πολλά λάθη έχουν γίνει αλλά πρόσθεσε πως λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την διόρθωσή τους, λέγοντας όμως την τελευταία λέξη από εδώ και πέρα έχουν οι ιρακινοί για την αξιοποίησή τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13962&Itemid=52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου