Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το Ιράν και επίσημα ανασκεύασε τον όρο «γενοκτονία» για την Τουρκία!

Ο Ιρανός Αντιπρόεδρος Hamid Baghaei ανασκεύασε χθες, Κυριακή, τις δηλώσεις που έκανε και έκαναν λόγο για δολοφονίες Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στο όνομά μου από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε ο ίδιος ο Baghaei μέσω του πρακτορείου ειδήσεων της Ανατολίας.
Οι διευκρινίσεις του έλαβαν μέρος μετά την έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας προς τη Τεχεράνη, όσον αφορά τα γεγονότα του 1915 που ο Ιρανός Αντιπρόεδρος τα ονόμασε, γενοκτονία, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu απευθύνθηκε στον ομόλογό του Manouchehr Mottaki, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η «θέση» του Ιράν είναι πλήρως εναρμοσμένη με αυτή της Τουρκίας.
Ωστόσο η θέση του Mottaki δεν ικανοποίησε την Άγκυρα και για αυτό το λόγο ο Davutoğlu δήλωσε σε δημοσιογράφους της επαρχίας της κεντρικής Ανατολίας, Karaman, πως αναμένει εξηγήσεις απευθείας από τον ίδιο τον Baghaei.
Στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, ο Baghaei δήλωσε πως κατά τη διάσκεψη που έλαβε μέρος τη Τετάρτη όσον αφορά την επέτειο της λήξης των 70 χρόνων κατοχής του Ιράν από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου επικεντρώθηκε σαν χώρα σε μια προσπάθεια διεθνούς αναβάθμισης με σκοπό να εξετάσει τις γενικότερες απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Η διάσκεψη αφορούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε. «Ορισμένοι από τους εξωτερικούς ρεπόρτερ όπου έκανα και τις δηλώσεις, βρήκαν την ευκαιρία να αναλύσουν αποκλειστικά διμερή θέματα μεταξύ ορισμένων χωρών, όπως είναι η Τουρκία και η Αρμενία. Εγώ κρατώ αποστάσεις σε αυτό, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος εκπρόσωπος.
Επανέλαβε δε, πως δεν αξιολόγησε νομικά οποιαδήποτε πράξη στον ανάλογο βαθμό που αφορά την δικαστική υπόθεση μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας.
«Δεν ήταν μέρος της διάσκεψης» ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και Ιράν. «Σήμερα έχουμε μία στρατηγική, στερεότυπη, και υπέρ του δέοντος εποικοδομητική με τη Τουρκία. Αναμένουμε πολλά από τη Τουρκία που είναι από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής».
Πηγή

Η μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου