- Το κλιμάκιο των ελεγκτών επιστρέφει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο (Φωτογραφία: ICON )
Η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη. Και την κύρια ευθύνη δεν την έχει η παρούσα κυβέρνηση, αν και το κυβερνών κόμμα φέρει τεράστιες ευθύνες για την ηθική, πολιτική και οικονομική καταρράκωση και εξαθλίωση της χώρας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τα πράγματα να λάβει σκληρές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες ο ελληνικός λαός τις στήριξε, παρά τη συρρίκνωση του εισοδήματος που υφίσταται από αυτές.
Το ξαναλέμε, ναι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καιαπαιτείται λήψη σκληρών μέτρων, για να σώσουμε τη χώρα, όπως είχαμε γράψει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ. Όμως τα μέτρα αυτά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί στο λαό, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αφού μόνο με πανεθνική συναίνεση μπορεί να βγει η χώρα από το τραγικό αδιέξοδο που την έφεραν οι πολιτικές των δυο κομμάτων εξουσίας και οι οικογένειες-παρρέες-συμμορίες των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Αυτό που γίνεται, όμως, τους τελευταίους μήνες είναι καταστροφικό εκτός από την οικονομία και για την ίδια τη δημοκρατία μας, αφού η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από τις αγορές, τους 'οίκους' και την Τρόικα, η οποία παίρνει αποφάσεις και τις επιβάλλει στην κυβέρνηση, με το λαό να παρακολουθεί άναυδος την εθνική, δημοκρατική και οικονομική κατρακύλα.
Ας αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι αυτό που γίνεται, με τους ξένους να σχεδιάζουν και να αποφασίζουν, την κυβέρνηση να δέχεται άβουλα τις αποφάσεις τους και το λαό να παραμένει αποκλεισμένος από όλα και από παντού, ξεθεμελιώνει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την επιβίωση της ίδιας της χώρας.
Ας δούμε τα νέα μέτρα που σχεδίασαν οι ξένοι, ερήμην της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού:
Αύξηση συντελεστών - άρση φορολογίας
Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει η τρόικα με στόχο τους έχοντες
Αθήνα
Τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι αποφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και έχουν περιουσιακά στοιχεία βάζει στο στόχαστρό της η Εφορία, με τις προτροπές της Τρόικας.
Το κλιμάκιο, που αναμένεται στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, προτείνει αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% και η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών.
Κοινοτικές πηγές, που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, έλεγαν πως οι παραπάνω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα δεν είναι αναγκαίες μονάχα για λόγους εσόδων, αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος, καθώς και για τη μεσοπρόθεσμη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
«Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα από όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν.
Η εισαγωγή τιμαριθμοποιημένων πολλαπλών κλιμάκων, όπως και η αύξηση του ανώτερου συντελεστή, σημειώνουν στις Βρυξέλλες, θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά και στα φορολογικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης- υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι θα λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και θα συνεχιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Υφυπουργός προϋπολογισμού;
Ο «πονοκέφαλος» των εσόδων δημιουργεί σκέψεις ενίσχυσης του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, στις συσκέψεις που γίνονται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για τη δημιουργία θέσης υφυπουργού, αρμόδιου για τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, πολύ πιθανή θεωρείται και η δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού, κάτι το οποίο φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για την αποτελεσματικότερη και την ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στην οικονομία.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου