Δύο μήνες μετά την υποβάθμιση – σοκ κατά 4 βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας, η Moody’s σε έκθεσή της για την Ελλάδα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το χρέος θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί από το 2013, ίσως και νωρίτερα. Εκ πρώτης ανάγνωσης πρόκειται για μια θετική έκθεση, αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία.
Αν διαβάσει, όμως, κανείς καλά τους αστερίστους του διεθνούς οίκου αξιολόγησης θα καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται.
Οι αναλυτές, λοιπόν της εταιρείας που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία λένε ότι για να σταθεροποιηθεί το χρέος θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την Τρόϊκα. «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει μόνο ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προβλέπεται σταθερά σε τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά επίσης και ένα πλήρες πακέτο σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν πλήρως είναι πιθανόν να βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και επομένως την αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα».
Αυτό λοιπόν είναι το ζουμί της έκθεσης, όχι αν θα σταθεροποιηθεί το χρέος. Πρέπει να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική που είναι στην ουσία πολιτική του ΔΝΤ προκειμένου να δούμε άσπρη μέρα, λέει η Moody’s. Πρέπει να ματώσει ο λαός, να διαλυθούν τα πάντα για να έχουμε το 2013 μια ελπίδα, λέει ο διεθνής οίκος, Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι θα έχει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα και κλιμάκια της θα βρίσκονται στην Αθήνα να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Δηλαδή αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας, που παίζουν με τα ομόλογα και ανεβοκατεβάζουν τα spreads κατά το δοκούν, που υποβαθμίσουν την οικονομία βουλιάζοντας το χρηματιστήριο και προκαλώντας πανικό στην αγορά ομολόγων, τώρα μας κάνουν συστάσεις. Και οι συστάσεις τους φυσικά είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να υπακούσουμε στο ΔΝΤ. Ούτε λόγος για τη βαθιά ύφεση που έχει πέσει η οικονομία εξαιτίας αυτής της πολιτικής.
Τους τεχνοκράτες δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Η μονεταριστική πολιτική τους είναι να βλέπουν μόνο τα νούμερα, τους ανθρώπους ούτε που του σκέφτονται. Αλλά πάνω από τα νούμερα και τα κέρδη υπάρχουν πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους. Αυτό το αξιολογεί ο οίκος… ανοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου