Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Ρουάντα για γενοκτονία

Σύμφωνα με μια αδημοσίευτη προς το παρόν αναφορά 546 σελίδων του ΟΗΕ που διέρρευσε, και που έχει στα χέρια της η εφημερίδα Le Monde, ο στρατός της Ρουάντα διέπραξε εγκλήματα στη διάρκεια της δεκαετίας του `90, που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία. Η έρευνα που οδήγησε στην σύνταξη της αναφοράς, περιγράφει θηριωδίες, και κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουάντα για σφαγές, εμπρησμούς, και κάθε είδους δολοφονίες με θύματα τους Hutus που διέφυγαν στο γειτονικό Κονγκό προκειμένου να αποφύγουν την εξολόθρευσή τους.

Σύμφωνα με την αναφορά: «Η εκτεταμένη χρήση μη πυροβόλων όπλων, όπως είναι τα σφυριά, σε συνδυασμό με τη συστηματική σφαγή των επιζώντων μετά τη κατάληψη των προσφυγικών στρατοπέδων, αποτελεί απόδειξη πως ο μεγάλος αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να αποδοθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις».

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί κόλαφο για τον πρόεδρο της Ρουάντα Paul Kagame, η κυβέρνηση του οποίου έχει δεχτεί εύσημα για τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης σφαγής το 1994, εξαιτίας της οποίας περισσότεροι από 500.000 Tutsis και Hutus έχασαν τη ζωή τους. Ο εκπρόσωπος του προέδρου χαρακτήρισε την αναφορά «ερασιτεχνική» και «εξωφρενική», ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, η Ρουάντα απείλησε να μη ξανασυμμετάσχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, εάν ο Οργανισμός προχωρήσει στη δημοσίευση της εν λόγω αναφοράς.

(The Guardian, AP)

http://www.antinews.gr/?p=59230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου