Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Φυσκό αέριο θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ηaaretz.com, ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, πρότεινε στον Έλληνα ομολογό του να αγοράσει η Ελλαδα φυσικό αέριο από το Ισραήλ, αλλά δεν συζήτησε την κίνηση με τους αξιωματούχους τουΥπουργείου υποδομών εκ των προτέρων.

Ο Netanyahu αναφερότανν πιθανώς στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου (Λεβιάθαν), 300 δισ. κυβικών μέτρων, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου- Ισραήλ.
Πρότεινε δε να κατασκευαστεί ένας αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ προκειμένου να μεταφερθεί το αέριο.
Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην πρόταση δεν είναι γνωστή.
Ο Netanyahu προφανώς δεν συσκέφτηκε με το οικείο υπουργείο του υποδομής προτού να υποβάλει την προσφορά. Οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας, αυτήν την περίοδο προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο φυσικό αέριο Ισραήλ πρέπει να κρατήσει ως στρατηγική απόθεμα για εθνική κατανάλωση.
Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι ώστε το Ισραήλ να έχει πρόσβαση στην αγορά.

Ο πρώτος είναι να κατασκευασθεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα που θα συνδεόταν με τους προγραμματισμένους αγωγούς, από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Ευρώπη.
Η δεύτερη επιλογή είναι να στραφεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό θα απαιτούσε είτε την κατασκευή μονάδας υγροποίησης στην Κύπρο, είτε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης υποδομής της Αιγύπτου και την μεταφορά στην συνέχεια του αέριου με τάνκερ σε όλο τον κόσμο.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/08/blog-post_1832.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου