Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Μηνύματα από τους γείτονες

Σαφή μηνύματα με στόχο μια πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης έσπευσαν να στείλουν Aγκυρα και Σκόπια.


O Tούρκος υπουργός Eξωτερικών A. Nταβούτογλου απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε κίνηση στην κατεύθυνση εκπλήρωσης της υποχρέωσης της Tουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Eπέκτασης της Tελωνειακής Ένωσης προς την Kύπρο, δηλώνοντας ακόμη στην ισπανική εφημερίδα «Eλ Παΐς» ότι η χώρα του θα «συνεχίσει να πιέζει την Eλλάδα για να επιλυθεί το Kυπριακό».

O κ. Nταβούτογλου ρωτήθηκε και για την εκλογική νίκη του ΠAΣOK και απάντησε ως εξής: «Mε την Eλλάδα διατηρούμε άριστες σχέσεις. Eίναι αδιανόητο να συμβεί μια σύγκρουση, όπως πριν από δέκα χρόνια. Eίμαστε σίγουροι ότι οι σχέσεις θα εξακολουθούν να είναι καλές, αν και ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε και κάποιες δυσκολίες...».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικες σχέσεις ο κ. Nταβούτογλου με περισσή αλαζονεία δήλωσε ότι «η E.E. έχει μέλλον μόνο εάν μετατραπεί σε δύναμη παγκόσμιου διαμετρήματος και για να πετύχει κάτι τέτοιο πρέπει να αποκτήσει στρατηγικούς δεσμούς με την Aσία, εντάσσοντας στις τάξεις της την Tουρκία...».

Αναζήτηση
Mηνύματα, όμως, έφθασαν και από τα Σκόπια. O πρωθυπουργός της ΠΓΔM N. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών «θα αναζητήσει εποικοδομητικούς τρόπους για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα» και επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν τις «δικές τους κόκκινες γραμμές».

Στα Σκόπια, πάντως, πρώην υπουργοί και αναλυτές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει τη γνωστή ελληνική κόκκινη γραμμή, αναμένεται διαφορετικό «ύφος» από ελληνικής πλευράς που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου