Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η Ευρώπη διαπιστώνει τον ρόλο της Τουρκίας στην λαθρομετανάστευση

"Πύλη εισόδου" αποτελεί η Τουρκία

«Σοβαρό πρόβλημα» για την Ε.Ε. θεωρεί την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πιέρ Λελούς, ο οποίος ζήτησε από τους εταίρους να φανούν αλληλέγγυοι με τις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή».
Σύμφωνα με τον κ. Λελούς, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η κατάσταση στη Δυτική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί, χάρις στη στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών που βρίσκονται στην περιοχή.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως είπε, τη μετατόπιση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου στρέφεται πλέον το μεγάλο κύμα των λαθρομεταναστών.
Ο Γάλλος υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον πολύ μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται στην κοινοτική επικράτεια μέσω της Τουρκίας με πρώτο προορισμό την Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ανέφερε.
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας, ζήτησε από την επόμενη προεδρία, την ισπανική, η οποία θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2010, να λάβει πρωτοβουλία σε κοινοτικό επίπεδο με στόχο την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών-μελών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του Frontex (κοινοτικός οργανισμός διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων), ώστε να μην αφεθούν μόνες οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οπως στον τομέα της ενέργειας, και στη λαθρομετανάστευση είναι απαραίτητη η επίδειξη αλληλεγγύης για να θέσουμε υπό έλεγχο τη λαθρομετανάστευση, ώστε να μην υποστούμε τις συνέπειες, κατέληξε ο κ. Λελούς.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε πρόταση με την οποία ζητούσε ευθέως από τους εταίρους να πιεστεί η Τουρκία να υπογράψει άμεσα ευρωπαϊκή συμφωνία επανεισδοχής, η οποία θα ισχύει με όλα τα κράτη μέλη.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_1767.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου