Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ο Παπανδρέου υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. χωρίς κανέναν όρο

Νέα δείγματα απόρριψης κάθε «ακραίας» συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που έρχονται στο φως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλώντας στην κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αντιτίθεμαι σε κάθε επιλογή, πέραν αυτής». Δήλωση που απορρίπτει τη θέση του γαλλογερμανικού άξονα για προνομιακή σχέση.
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να καθοριστεί μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την πλήρη ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Ως ημερομηνία πραγματοποίησης αυτής της εξέλιξης καθόρισε το 2014.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου έστειλε δύο ισχυρά μηνύματα. Παρατήρησα, από μέρους του, μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία, πάνω σε ισχυρή βάση. Επίσης, το γεγονός ότι επέλεξε να επισκεφθεί την Τουρκία, δείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην περιοχή».
Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ υποδέχονται με διθυραμβικά σχόλια τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζουν «σύγχρονο πολιτικό, μορφωμένο και ευγενή άνθρωπο, το προφίλ του οποίου πόρρω απέχει από τους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι επεσκέφθησαν την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του», σημειώνει η «Χουριέτ», «ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να κινηθεί γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ενώ είναι προφανές ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής που έχουν ήδη ετοιμάσει».
Ο τουρκικός Τύπος χαιρετίζει, επίσης, τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, για νέο οδικό χάρτη για την Τουρκία και την αντίθεσή του στο να κλείσει η πόρτα της ένταξης στην Τουρκία.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_9721.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου