Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Φόβοι για ισλαμιστική δράση στη Μόσχα

Τους φόβους αναλυτών για το ενδεχόμενο «μεταφοράς» της ισλαμιστικής δράσης από τη νότια Ρωσία στη Μόσχα επιβεβαιώνει η σημερινή ανακοίνωση των ρωσικών αρχών για αποτροπή σειράς επιθέσεων αυτοκτονίας στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας, FSB, Αλεξάντρ Μπορτνικόφ δήλωσε ότι αποτράπηκαν "οι δραστηριότητες πέντε ενόπλων, εκπαιδευμένων για επιθέσεις αυτοκτονίας", για τις δραστηριότητες των οποίων διεξάγεται έρευνα, ενώ πρόσθεσε ότι ένας άνδρας που κρατείται στη Μόσχα, σχεδίαζε "τρομοκρατική επίθεση" στη διάρκεια εθνικής γιορτής στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες ξεχύθηκαν στους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο.

Αξιωματούχοι και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η βία στη νότια Ρωσία θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Σεργκέι Γκοντσαρόφ, πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδας πρώην στρατιωτικής δύναμης ελίτ της KGB, "όσο παραμένει ανεπίλυτο το πρόβλημα του Βορείου Καυκάσου, θα υπάρχει πάντα κίνδυνος για τη Μόσχα".

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της FSB, Μπορτνικόφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γεωργιανές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Αλ-Κάιντα στην "εκπαίδευση και την αποστολή τρομοκρατών" στο έδαφος της Τσετσενίας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Εκα Τκεσελασβίλι απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, τονίζοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να δικαιολογήσει πιθανές στρατιωτικές ενέργειες κατά του Τμπιλίσι.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_2080.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου