Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Το Ισραήλ επικρίνει τις "αντι-ισραηλινές θέσεις" της Στοκχόλμης


Το Ισραήλ κατήγγειλε σήμερα τη "συστηματική υιοθέτηση αντι-ισραηλινών θέσεων" της Στοκχόλμης, αφού η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε "άξια προσοχής" την έκθεση Γκόλντστοουν, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για "εγκλήματα πολέμου" στη Γάζα.

"Καλούμε τη Σουηδία, μια πεφωτισμένη και φίλη του Ισραήλ χώρα, να υιοθετήσει μια περισσότερο αντικειμενική και προσεκτική στάση, ακόμη περισσότερο αφού ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διατηρεί ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε "ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ" για τις πρόσφατες εξελίξεις, χωρίς να της προσδίδεται πολιτική σημασία.
Ο Ντάνι Αγιαλόν προσήψε επίσης στη σουηδική κυβέρνηση ότι δεν πήρε τις αποστάσεις της από δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet, στο οποίο κατηγορείτο ο ισραηλινός στρατός ότι κάλυψε τη διακίνηση οργάνων τα οποία αφαιρούντο από πτώματα Παλαιστινίων.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν η Στοκχόλμη δεν πάρει τις αποστάσεις της από τις κατηγορίες αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε χθες ότι η έκθεση του ΟΗΕ, του δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστουν, που κατηγορεί τόσο το Ισραήλ, όσο και τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο της Γάζας μετά την ισραηλινή εισβολή τον περασμένο χειμώνα, είναι άξια προσοχής.
"Πιστεύω ότι ο κ. Γκόλντσοτουν είναι ένα πρόσωπο μεγάλης αξιοπιστίας και ακεραιότητας και κατά συνέπεια, η έκθεσή του είναι βαρύνουσα", δήλωσε ο Καρλ Μπιλτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Στοκχόλμη.

Infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου