Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Εικόνες από το Ντιγιαρμπακίρ της Ν/Α Τουρκίας

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς επισήμανε ότι έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις αρκετών μελών της Κουρδικής οργάνωσης PKK.-

Σημειώνοντας:"Επιστρατευτήκαμε για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία".

Ο Λελούς μετά το πέρας της διάσκεψης Boğaziçi που διοργανώθηκε στην Κων/πόλη, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Abdullah Gül κατά την επίσκεψη του στη Γαλλία στάθηκε ιδίως στο θέμα της «τρομοκρατικής οργάνωσης PKK».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας είπε τα παρακάτω:

"Ξεσκεπάσαμε αρκετά δίκτυα της PKK και συλλάβαμε πάρα πολλούς. Αυτό αναπτύσσει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας".

Ο Λελούς κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον Cem Uzan, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία, είπε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται.

Ακόμη o Λελούς τόνισε ότι την απόφαση θα δώσει μια ανεξάρτητη επιτροπή συμπληρώνοντας:

"Η Γαλλία είναι ένα κράτος δικαίου. Η απόφαση για προσωπικό άσυλο δε θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια πολιτική απόφαση."

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan σε δηλώσεις του κατά την απονομή των βραβείων 'Επιτυχημένοι Τούρκοι Εργολάβοι'.

"Οφείλουμε να τους εμποδίσουμε να ανεβαίνουν στα βουνά και να τους προτρέψουμε να κατεβούν από κει. Εννοώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε ένα τείχος ανάμεσα στο έθνος και την τρομοκρατική οργάνωση. Πρέπει να κόψουμε αυτή τη σχέση".

Ο Erdoğan έκανε νύξη στην απόφαση των ΗΠΑ να παγώσει τους λογαριασμούς τριών σημαντικών στελεχών της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, και επέστησε την προσοχή στην Ευρώπη.

"Αυτά στην Ευρώπη είναι κατά πολύ περισσότερα. Και λένε ότι είναι αντίθετοι με την τρομοκρατία, και την κηρύττουν ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν κάνουν τίποτα παραπάνω όσο και να τους το λέμε και να τους δίνουμε ονόματα και έγγραφα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Cem Uzan που ζήτησε πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία για να σχολιάσει το εξής:

"Ούτε η ιστορία, ούτε εμείς συγχωρούμε μια χώρα της Ευρώπης που θα κάνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία".

Υ.Γ.-

Ο 42χρονος Uzan είναι Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας. Τον Ιούνιο του 2003, φέρεται ως ιδιοκτήτης, δύο τραπεζικών ιδρυμάτων (İmarbank και Adabank). Ακολούθησαν αγορές του στα ΜΜΕ της Τουρκίας και άλλες επιχειρήσεις. Κατηγορήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις (Motorola, Nokia, κλπ), για μεγάλες απάτες και καταζητείται, από την Τουρκική Αστυνομία, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του.

Η δικηγόρος του Uzan, Şaylan Çığgın, ανακοίνωσε ότι στον πελάτης έχει χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία. Παρά τη δήλωση της δικηγόρου, στον Uzan έχει δοθεί, μόνο τρεις μήνες άδεια παραμονής, στην Γαλλία.

Ο Uzan είχε ιδρύσει το δεξιό κόμμα «Genc Parti».


Ypoloipo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου