Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Πετρέλαιο και δολάριο

Άραβες, Κινέζοι και Ρώσοι ετοιμάζουν πλήγμα κατά του δολαρίου μαζί με τα κράτη του Κόλπου, Βραζιλία και Ινδία

Tου Κώστα Μπετινάκη


Αραβικά κράτη κινούνται μυστικά, μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γαλλία προκειμένου να τερματιστεί η χρήση αμερικανικών δολαρίων στις αγοραπωλησίες πετρελαίου.

Τη συγκλονιστική αποκάλυψη, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, έκανε από την βρετανική εφημερίδα Independent, ο σπουδαίος δημοσιογράφος Robert Fisk, που είναι χρόνια εγκατεστημένος στη Μέση Ανατολή.


Είναι σημαντικό γεγονός να αντικατασταθεί το δολάριο από το ευρώ στην αγορά πετρελαίου. Αλλά μια παρόμοια απόφαση εγκυμονεί καταστροφικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία αλλά και από τα απόνερά της.

Το Ιράν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι τα αποθέματά του σε ξένο συνάλλαγμα –τουλάχιστον από τούδε και εξής- θα μετατρέπονται σε ευρώ αντί για δολάρια. Οι τραπεζίτες, θα πρέπει να θυμούνται φυσικά, τι ακριβώς συνέβη στον τελευταίο παραγωγό πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, που αποφάσισε να πουλήσει το πετρέλαιο με ευρώ, αντί για δολάρια. Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής του Σαντάμ Χουσεΐν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί εισέβαλαν στο Ιράκ. (Στο mega που μετέδωσε την είδηση, αυτή η «λεπτομέρεια», παραλείφθηκε).

Σε μια συγκλονιστική για τα οικονομικά χρονικά αλλαγή, που αντικατοπτρίζει μια νέα τάξη πραγμάτων στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, τα κράτη του Κόλπου μαζί με την Κίνα τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, σχεδιάζουν να σταματήσουν την τιμολόγηση του πετρελαίου σε δολάρια; Και να την αντικαταστήσουν με ένα «καλάθι» άλλων νομισμάτων στο οποίο θα περιλαμβάνεται το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, τον χρυσό, και ένα ακόμα κοινό νόμισμα που δεν έχει προσδιοριστεί , αλλά σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τα κράτη συνεργασίας στον Κόλπο, στα οποία περιλαμβάνεται η Σουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Για το λόγο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συναντήσεις των υπουργών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας και Βραζιλίας για να επεξεργαστούν αυτό το σχήμα που θα σημάνει ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα καθορίζεται πλέον σε δολάρια.

Οι Αμερικανοί, είναι βέβαιο πως θα αντιδράσουν για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, η οποία αναμένεται να φέρει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, πιστούς ως τώρα συμμάχους, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, όπως ένας έντονος οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Κίνα καθιστώντας την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή πάλι πεδίο αναμέτρησης των μεγάλων δυνάμεων.
Οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Βραζιλία, έχουν δείξει ενδιαφέρον να προχωρήσει ο νέος τρόπος προσδιορισμού της τιμής του πετρελαίου. Το ίδιο και η Ινδία. Έτσι θα ανατραπούν οι συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς, (αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο), οι οποίες έστησαν το ισχύον οικονομικό σύστημα.
Όπως επισημαίνει ακόμα ο Φισκ, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί έπεισαν τη Βρετανία να μείνει εκτός της ευρωζώνης, για να αποτρέψουν μια γρηγορότερη κίνηση εναντίον του δολαρίου. Και οι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ ώστε να βρεθεί τρόπος να τις εμποδίσουν.

http://deltio11.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου