Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Σουρωτήρι το Αιγαίο

Με προκλήσεις στο Αιγαίο υποδέχτηκαν

τη νέα κυβέρνηση οι Τούρκοι στρατηγοί

Λίγες ώρες μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από 14 μαχητικά –έξι εκ των οποίων οπλισμένα- προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και έξι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε μία σκληρή εικονική αερομαχία.
Η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και η έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία είναι ένα από τα ζητήματα «πρώτης γραμμής» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση…
Οι συνδυασμένες προκλήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της γείτονος ενισχύονται ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας για την επίτευξη διπλωματικής… νηνεμίας στην περιοχή και περιλαμβάνει:
- Την προώθηση λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας, οι οποίοι εκτιμάται ότι από το 2000 έως σήμερα άγγιξαν το ένα εκατομμύριο!!!
- Ακόμη, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο τα ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατέγραψαν 2.398 ίχνη αεροσκαφών, 560 παραβάσεις του FIR, 1.393 παραβιάσεις εθνικού μας εναέριου χώρου, 384 οπλισμένα αεροσκάφη, 203 σκληρές εικονικές αερομαχίες και 45 υπερπτήσεις.
- Παράλληλα, οι παραβιάσεις των εθνικών μας χωρικών υδάτων από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο έφθασαν τις 35.
- Τη συστηματική παρενόχληση ιπτάμενων μέσων δι ασυρμάτου.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους σημειώθηκαν 15 παρενοχλήσεις σε βάρος αεροσκαφών της ευρωπαϊκής δύναμης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης (“Frontex”), ενώ οι Τούρκοι χειριστές δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και πιλότους μαχητικών μας με αναχαίτιση, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή του Φαρμακονησίου εντάσσεται στην επικράτεια της γείτονος!...
ΝΑΤΟ το… ναρκοπέδιο
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εθνικά συμφέροντα είναι και η υπό εξέλιξη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η νέα δομή της Συμμαχίας αποτελεί θέμα ειδικού διπλωματικού χειρισμού για την Αθήνα, καθώς η σταδιακή εφαρμογή της οδηγεί σε ντόμινο εξελίξεων με δεδομένη την αρνητική στάση της Άγκυρας ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες καλής γειτονίας…
Βάσει της νέας δομής αναστέλλει τη λειτουργία του το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (CAOC 6). Παράλληλα, τη διοίκηση του CΑOC 4 στη Λάρισα, θα αναλάβει από το 2011 έως το 2014 τούρκος ταξίαρχος, ενώ Έλληνας Επιτελάρχης θα τοποθετηθεί στο Στρατηγείο της Σμύρνης, το οποίο έχει τη διοίκηση όλων των CAOC της Μεσογείου.
Στα… όπλα για τους εξοπλισμούς
Επίσης, ανοιχτή πληγή παραμένει το ζήτημα των εξοπλισμών. Προ ημερών η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, επεσήμανε πως στον τομέα των εξοπλισμών έχουν γίνει τραγικά λάθη, παρατηρείται έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών και προανήγγειλε εξέταση από μηδενική βάση για όλα τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να καλύψει εξοπλιστικά χρέη ύψους 9,5 δις. ευρώ έως το 2011.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται κα ι η κόντρα του ελληνικού δημοσίου με την ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη διαιτησία και υποστηρίζει ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 520 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα, ο όμιλος κλείνει το τμήμα με τις εμπορικές δραστηριότητες (επισκευές εμπορικών πλοίων κ.λ.π.), το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε ικανοποιητικά, ενώ υπολειτουργεί και είναι έτοιμη να κλείσει και η δραστηριότητα ων τρένων (η οποία έχει αποσχιστεί), με 150 εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και 5 μήνες, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Χωρίς τις συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, τα Ναυπηγεία μπορεί να κλείσουν, αφήνοντας στον δρόμο τους περίπου 1.200 εργαζόμενους που απασχολούν.
Σε αυτό φαίνεται ότι ποντάρει η γερμανική διοίκηση, η οποία επέλεξε να κάνει την κίνησή της παραμονές των εκλογών για να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση. Η υπόθεση αφορά στις παραγγελίες που είχε δώσει το υπουργείο Άμυνας το 2000 και το 2002 για την κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου U214 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 3 υποβρυχίων, στο πρόγραμμα «Neptune II».
Το πρώτο από τα νέα υποβρύχια («Παπανικολής») που χρησιμοποιούν την πρωτότυπη τεχνολογία αναερόβιας πρόωσης της HDW με κυψέλες οξυγόνου, παρουσίασε πρόβλημα ευστάθειας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας πολύμηνος γύρος διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν πιέσεων που οδήγησε, τελικά στη ρήξη…
Πηγή: Εφημ. "Ελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου