Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πυρηνική μπαταρία απεριόριστης διάρκειας!

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν το πρωτότυπο μιας νέας «πυρηνικής» μπαταρίας που έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό ενός μικρού νομίσματος.


Το μυστικό της μπαταρίας βρίσκεται στη χρήση ραδιοϊσοτόπων για την παραγωγή ενέργειας. Η μπαταρία δηλαδή είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής ενέργειας από τα... ηλεκτρόνια που απελευθερώνουν τα ραδιοϊσότοπα. Αν και η λέξη «ραδιοϊσότοπα» παραπέμπει σε πυρηνικές διεργασίες, η μπαταρία δεν παράγει ραδιενέργεια ή άλλη ακτινοβολία και γι΄ αυτό είναι απολύτως ασφαλής στη χρήση της.
Τέτοιου τύπου μπαταρίες ραδιοϊσοτόπων χρησιμοποιούνται εδώ και λίγο καιρό αλλά μόνο για στρατιωτικές και διαστημικές εφαρμογές και έχουν μεγάλο μέγεθος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι κατάφεραν να κατασκευάσουν μια μικροσκοπική μπαταρία ραδιοϊσοτόπων και αναφέρουν μάλιστα ότι το μέγεθος μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω.
Εκτός από το μικρό της μέγεθος, εντυπωσιακές είναι και οι δυνατότητές της αφού έχει 1 εκατ. φορές περισσότερη διάρκεια ζωής από τις κοινές μπαταρίες. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν οι μπαταρίες αυτές αποδεκτές από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών προϊόντων ώστε να αρχίσει να δημιουργεί συσκευές που να λειτουργούν με αυτές.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/blog-post_47.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου