Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ

Η Τουρκία προχώρησε χθες στην εξαίρεση του Ισραήλ από τη συμμετοχή του σε άσκηση του ΝΑΤΟ που ήταν προγραμματισμένη για την 12-23 Οκτωβρίου. Η εν λόγω εξαίρεση οφείλεται εν μέρει στο ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί με το χειρισμό εκ μέρους του Ισραήλ της κατάστασης στη Γάζα.
Η άσκηση Anatolian Eagle διεξάγεται κάθε μερικά χρόνια, με σκοπό την βελτίωση της αεροπορικής συνεργασίας. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, όταν ρωτήθηκε για τη κίνηση αυτή «Ελπίζουμε πως η κατάσταση στη Γάζα θα βελτιωθεί και θα επιστρέψουν οι διπλωματικές διαδικασίες. Αυτό θα δημιουργούσε μια νέα ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Η κατάσταση ως έχει, μας βρίσκει αντίθετους».
Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του Ισραήλ, που η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «τεχνικό ζήτημα», η άσκηση στην ουσία ματαιώθηκε, ενώ εκπρόσωπος των Αμερικανών δήλωσε ότι πρόκειται απλά για μια αναβολή και πως υπάρχουν ελπίδες για επαναπρογραμματισμό της.
Στη θέση της ακυρωθείσας ΝΑΤΟικής άσκησης, οι Τούρκοι δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε πραγματοποίηση «μεγάλης εθνικής στρατιωτικής άσκησης» μετά από συνεννοήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους.
Στην άσκηση του ΝΑΤΟ που είχε προγραμματιστεί από καιρό, θα συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Τουρκία. Οι δυο πρώτες απέσυραν τη συμμετοχή τους, μόλις έμαθαν πως το Ισραήλ έχει αποκλεισθεί με πρωτοβουλία των Τούρκων.
Η Τουρκία αποτελεί τον στενότερο μουσουλμανικό σύμμαχο του Ισραήλ σε ολόκληρη της Μέση Ανατολή, και οι δυο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά τόσο σε οικονομικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια. Η περσινή στρατιωτική επέμβαση όμως των Ισραηλινών στη Γάζα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των δυο συμμάχων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, είχε αποχωρήσει θυμωμένος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κατηγορώντας τους Ισραηλινούς για τη δολοφονία παιδιών και αμάχων στη διάρκεια της επιχείρησης στη Γάζα.
Πηγή: CNN

http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_1898.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου