Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα στα Σκόπια...

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται η Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί αύριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, προσθέτοντας έναν πονοκέφαλο επιπλέον στην Αθήνα.
Κατά την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν είναι αποφασισμένος να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, εκτιμώντας ότι εκπληρώνει τα κριτήρια.
Την εισήγηση του Φιλανδού επιτρόπου αναμένεται να υποστηρίξουν οι περισσότεροι επίτροποι, δεδομένου ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι η ΠΓΔΜ περιμένει στον προθάλαμο των διαπραγματεύσεων εδώ και 4 χρόνια -είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2005- και δεν πρέπει να απομονωθεί από την οικογένεια των «27». Το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί κριτήριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.
Δύο επιλογές
Πρόκειται φυσικά για μία αρνητική εξέλιξη για τις ελληνικές θέσεις, ο βαθμός της οποίας θα εξαρτηθεί από την οριστική διαμόρφωση του κειμένου. Ο Ολι Ρεν θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ σύστασης στους «27» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία εντός του 2010. Προτιμώντας την ασάφεια, τύπου «το συντομότερο δυνατόν», αποφεύγοντας χρονικό προσδιορισμό ή προτείνοντας «εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος».
Η πιθανότητα που κερδίζει έδαφος μέχρι στιγμής είναι να αποφύγει η Επιτροπή συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό και να πετάξει το μπαλάκι στο Συμβούλιο Υπουργών, δίνοντας έτσι κάποια ευελιξία κινήσεων στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ανοίγει για την Ελλάδα ένα νέο μέτωπο και καθίσταται περισσότερο ευάλωτη στην Ευρώπη των «27», δεδομένου ότι θα αναγκαστεί να μπλοκάρει την εισήγηση της Επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών.
Για Τουρκία
Στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, η Επιτροπή χρησιμοποιεί ήπια γλώσσα, αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Φυσικά, χαιρετίζει τον ρόλο της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας (αγωγός Ναμπούκο), στη βελτίωση που σημειώθηκε στο Κουρδικό και τις σχέσεις της με την Αρμενία.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Επιτροπή καταγράφει τις ελληνικές καταγγελίες για παραβιάσεις του εναερίου χώρου και υπερπτήσεις των νησιών. Υπάρχει αναφορά για τα προβλήματα του Πατριαρχείου, της ελληνικής μειονότητας και τη Σχολή της Χάλκης. Για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, η Επιτροπή θεωρεί λίγο πολύ ότι πρόκειται για διμερές θέμα.
Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου, η Κομισιόν καταγράφει ότι η Αγκυρα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Αποφεύγει συστάσεις και αφήνει το όλο θέμα στους «27». Πάντως, στα τέλη του έτους που θα συζητήσουν οι «27» τι έκανε και δεν έκανε η Τουρκία κατά την ενταξιακή πορεία της, δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για την Αγκυρα. Εκτός από τη συνέχιση του παγώματος των 8 κεφαλαίων, κανένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Λευκωσίας.


http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_6055.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου