Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Στήριξη της Τουρκίας στα Σκόπια


«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις θέσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ο κ Γκιούλ σημείωσε ότι η ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Γκιούλ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το επίπεδο των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΠΓΔΜ και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «οι πολίτες της Μακεδονίας δεν θα ξεχάσουν ποτέ την συνεπή υποστήριξη της Τουρκίας και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή προς την Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος, η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, όπως και η σθεναρή υποστήριξη για την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν τις ειλικρινείς προθέσεις πραγματικών φίλων», ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η στρατηγική συμφωνία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία υπεγράφη πριν ένα περίπου χρόνο, αποτελεί χαρακτηριστικό της ποιότητας των σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρόεδρος στη συνάντηση του με τον κ. Γκιουλ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απευθύνει σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει σύντομα θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξή τους.

Ο κ. Ιβάνοφ κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα μεταβεί το Σάββατο από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων και οργανώσεων των αποδήμων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «MIA», θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του την Κυριακή με συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου