Σύμφωνα με την εφημερίδα "Daily Telegraph" ο Ιρανός Πρόεδρος έχει εβραϊκή καταγωγή και έχει αλλάξει το όνομά του.
Να τονίσουμε οτι η αλλαγή ονόματος είναι συνήθης στους Εβραίους εκτός Ισραήλ εδω και χιλιάδες χρόνια με σκοπό να κρύψουν την καταγωγή τους.
Στην περίπτωση Αχμαντινετζάντ ίσως αποτελεί πολιτική σκοπιμότητα με σκοπό να μειώσουν την δημοτικότητά του οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Αναδημοσιεύουμε απο i-reporter:
Το γύρο του κόσμου κάνει άρθρο της βρετανικής Daily Telegraph στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αχμαντινετζάντ παρουσιάζεται ως Εβραίος που άλλαξε το όνομά του.
Μια φωτογραφία στην οποία ο πρόεδρος του Ιράν κρατάει την ταυτότητά του (πάρθηκε κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2008) δείχνει, μετά τη μεγέθυνση που υπέστη σε υπολογιστή, οτι το προηγούμενο όνομά του ήταν Σαμπουριάν (Sabourjian)! Σημείωμα πάνω στην ταυτότητά του καταδεικνύει ότι το όνομά του άλλαξε σε Αχμαντινετζάντ λίγο αφότου γεννήθηκε και η οικογένειά του ασπάστηκε το Ισλάμ.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι Σαμπουριάν κατάγονται παραδοσιακά από το Αραντάν, τον τόπο γέννησης του σημερινού προέδρου, και το όνομα προέρχεται από τον "υφαντή του Σαμπούρ", την ονομασία που έχει το εβραϊκό σάλι Tallit στην Περσία. Το όνομα Σαμπουριάν είναι εξάλλου καταχωρημένο στη λίστα με τα ονόματα Εβραίων του ιρανικού Υπουργείου των εσωτερικών. Και πρόκειται για αρκετά κοινότυπο όνομα των Εβραίων του Ιράν.
Η εφημερίδα που αποκαλύπτει την πληροφορία πήρε καταθέσεις και από ειδήμονες στα ιρανικά ζητήματα οι οποίοι πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος του ακραίου αντισημιτισμού του Αχμαντινετζάντ πηγάζει από την προσπάθειά του να αποκρύψει το παρελθόν του.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αχμαντινετζάντ ποτέ δεν έκρυψε το ότι το όνομά του άλλαξε όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Τεχεράνη στη δεκαετία του 1950. Ποτέ όμως δεν εξήγησε το λόγο της αλλαγής. Συγγενείς του προέδρου έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι κάτι τέτοιο ίσως κατέστη απαραίτητο για θρησκευτικούς και οικονομικούς λόγους.
Η "ευαισθησία" του ζητήματος έγινε εμφανής όταν το καλοκαίρι που μας πέρασε Ιρανός μπλόγκερ που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για το όνομα του Προέδρου συνελήφθη και ανακρίθηκε.
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις στην είδηση της Daily Telegraph κάνουν το γύρο του κόσμου. Εβραϊκοί ιστοχώροι προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του Ιρανού ηγέτη υπό το φως των νέων αποκαλύψεων. Άλλοι πάλι, όπως ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και αναλυτής Meir Javedanfar, δηλώνουν ότι το άρθρο είναι απολύτως ανακριβές.
Ανεξάρτητα από την πιστότητα ή όχι των στοιχείων που δημοσιοποιούνται, η "αποκάλυψη" έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ιράν. Οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα των πυρηνικών θα πρέπει να είναι λεπτοί από την πλευρά του Ιράν, ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική παρέμβαση των δυτικών με οικονομικά ή στρατιωτικά μέσα.
Δεν θα ήταν, πάντως, περίεργο το όλο ζήτημα να είναι μια επικοινωνιακή επίθεση (βασισμένη σε πραγματικά ή μη στοιχεία) των πολυάριθμων αντιπάλων του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ από το εξωτερικό ή και από το εσωτερικό της χώρας που διοικεί.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ TELEGRAPH
http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/10/blog-post_2198.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου